Vidueños de Sedella 2023
Description
Un muscat d'Alexandrie et d'autres cépages blancs locaux sont réunis dans ce vin blanc de Lauren Rosillo, produit dans la région de l'Axarquía, près de Malaga. Le vin fermente avec un tiers des peaux dans des cuves en ciment en forme d'œuf et passe 9 mois d'élevage dans les mêmes cuves et dans des fûts de chêne français usagés. L'utilisation des peaux, la fermentation sur lies et le fût confèrent à ce vin une autre dimension. Grâce à sa structure, il évoluera favorablement en bouteille.
Moins de 1 000 bouteilles pour ce millésime.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The white 2023 Vidueños de Sedella is approximately one-third Moscatel and the rest a field bland called Vidueño, composed of varieties like Montua, Calona, Doradilla and Vijiriego, fermented together in stainless steel with indigenous yeasts and some 20% of skins that are kept in the wine for some 30 days. It matured in concrete eggs and used French oak barrels with a thin veil of flor yeasts (mostly in the concrete) for eight months. It has a golden color and a characterful nose of yellow fruit and some spiciness. It has good ripeness, 13.2% alcohol, a pH of 3.29 and 4.8 grams of acidity. It has a medium-bodied palate with fine tannicity and a dry, tasty, almost salty finish. 1,240 bottles and 24 magnums produced. It was bottled in August 2024. - Luis Gutiérrez.
 
                 
             
        
         
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  
Millésimes: 2023 2021 2020 2019
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Nariz compleja, amielado, corteza de naranja y fondo mineral. En boca fresco, buena acidez, equilibrado, fruta y notas salinas. Gastronómico
Vino fantastico.
Original y riquísimo. Lo recomiendo a los que quieran probar un moscatel distinto.
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