Description

Camino Gumiel est la dernière création du projet de M. Chapoutier à Ribera del Duero. Un vin avec lequel ils souhaitent faire un bond en avant en termes de qualité grâce à l'expression d'un vignoble certifié Demeter, le label biodynamique le plus exigeant au monde. Il bénéficie d'un long vieillissement en fûts de chêne français pour offrir un nez parfumé et une bouche élégante et longue.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
14.0% vol.
Cépage
100% Tempranillo
Origine
Ribera del Duero
Certifications
EU Organic Bio

Dégustation

Vue
Couleur rouge cerise.
Nez
Intense, avec des arômes de fruits noirs compotés (myrtille) et de fruits rouges (cerise mûre), accompagnés de notes épicées et fumées.
Bouche
Attaque puissante, avec des tanins fins et soyeux. Sa finale est persistante.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Accord mets et vin
Idéal avec les viandes fortes (bœuf ou gibier) et les fromages affinés.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble situé sur un versant orienté sud-ouest, à une altitude de 875 mètres.
Size
1,6 hectare.
Année de plantation
trente-cinq ans.
Sol
Argilo-calcaire.
Climat
Méditerranée continentale.
Vendanges
Vendange manuelle dans des caisses de 16 kg.
Vinification
Égrappage complet et macération à froid. Fermentation alcoolique avec des levures indigènes. Une petite partie de la fermentation malolactique est effectuée dans des fûts neufs.
Elevage
Rouge crianza de 21 mois en fûts de chêne français de 300 litres et en foudres de 600 litres. Garde ultérieure en bouteille pendant au moins 12 mois.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Camino Gumiel is a brilliant new wine from Ernesto Peña Peña, made with Tinto Fino from an isolated, 35-year-old parcel of 1.6 hectares at 900 metres. Youthful, perfumed, floral and elegant, it has mountain aromas of liquorice and wild thyme, haunting freshness and zip, pomegranate and black cherry fruit and well-integrated 50% new oak. 2025-32

The Wine Advocate:

The 2021 Camino Gumiel was the first terroir they isolated because of its elegant and fresh character, no doubt aided by a superb year. It has a higher-pitched nose with a mixture of red and black fruit, flowers and aromatic herbs and nicely integrated oak. This comes from 50-year-old vines at 910 meters above sea level, and it was vinified in concrete and matured in 300- and 600-liter French oak barrels for 21 months. It has lower alcohol than its siblings, 13.8%, and also more freshness and overall balance, with parameters like a pH of 3.47 and 5.03 grams of acidity. The tannins are fine, and the wine is quite fine-boned. 1,555 bottles produced. It was bottled in September 2023.

James Suckling:

A ripe, attractive Ribera del Duero that shows minerals, lightly baked berry fruit and some local herbs, with light touches of balsam and cocoa powder adding a bit more complexity and savoriness. Resolved and chalky on the full-bodied palate, but there is nothing hefty in the middle. It’s more minerally and textural than fruity and fleshy. Long but subtle and pure in the finish. 100% tempranillo. From biodynamically grown grapes with Demeter certification. Drink or hold.