Description

Le Val est un grand vin blanc issu de vignes centenaires d'un clone de Godello à grappes plus petites. La production de ce vin blanc unique, équilibré, élégant et profond est très limitée, à quelques centaines de bouteilles seulement. Un véritable joyau issu d'un cépage ancestral qui nous éblouit par son intensité aromatique débordante et raffinée.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2023
Alcool
13.0% vol.
Production
570 bouteilles
Cépage
100% Godello
Origine
Bierzo

Dégustation

Vue
Jaune citron.
Nez
Arômes intenses de fruits à noyau, de fleurs blanches, avec des notes d'agrumes et d'épices.
Bouche
Délicat et enveloppant, avec une finale très agréable, longue et persistante.
Température de service
Entre 10 et 12 °C.
Accord mets et vin
Idéal pour accompagner les fruits de mer et les mollusques, la viande blanche et la volaille.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble situé à 520 mètres au-dessus du niveau de la mer.
Size
0,2 hectare.
Année de plantation
125 ans.
Sol
Argileux-caillouteux.
Climat
Atlantique.
Vinification
Fermentation dans des fûts de 500 litres.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts de 500 litres.
Embouteillage
En octobre 2024.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The top white 2023 El Val comes from one of the coolest places in Valtuille with vines regrafted to old-clone Godello. It has 13.09% alcohol, a pH of 3.09 and 7.98 grams of acidity, with good ripeness and very good parameters for acidity and freshness in a very complete year that is closer to 2021 than to 2022. It comes from ancient vines on clay, stone and quartzite soils and fermented in one 500-liter barrel, where the wine matured with the lees that were never stirred for 12 months. It has a stunning nose, smoky and flinty, with a lovely reduction and hints of gunpowder and toasted sesame seeds, very Burgundian à la Coche-Dury. It's very tasty, with a salty twist in the finish. Only 570 bottles were produced. It was bottled in October 2024.

Tim Atkin:

With a hint of struck match reduction and a wonderful sense of expression, this is a mineral and citrussy white which is marked by a real sense of energy and tension. There is a lovely touch of bitter almond and a certain nutty character reminiscent of toasted macadamia which unfurls to a persistent and saline finish. From a very old parcel in Valtuille de Abajo, the wine will soon be classified as Viña Classificada and will be an outstanding example in the category. 2025-2029.