Description

Encrucijada provient d'une parcelle appartenant au domaine, située dans le village de Valdecañada. Son processus d'élaboration repose sur une culture biologique dans des vignes très anciennes. Il présente une saveur florale délicate et une certaine minéralité. Vous avez devant vous l'un des millésimes les plus élégants et les plus équilibrés à ce jour.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.2% vol.
Production
1 500 bouteilles
Cépage
Mencía, Palomino
Origine
Bierzo

Dégustation

Vue
Couleur grenat.
Nez
Parfumé et élégant, avec des arômes de framboise, de fraise et de poivre noir.
Bouche
Attaque fraîche, ferme, très savoureuse et fine grâce à ses tanins élégants. Très minéral.
Température de service
Il est recommandé de le servir entre 12 et 14 °C.
Accord mets et vin
Viandes rouges mijotées ou rôties.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble situé à 700 mètres d'altitude à Alto de Valdecañada, dans les environs de Ponferrada. Culture en sec et viticulture biologique.
Année de plantation
Vignoble ancien de 80 ans.
Sol
Tableau rouge.
Vinification
Fermentation avec des levures indigènes et avec la totalité des grappes entières dans des jarres en argile (70 %).
Elevage
Rouge crianza de 18 mois en fûts de chêne français usagés de 500 litres.
Embouteillage
En février 2024.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The floral and elegant 2022 Encrucijada comes from vines in the Alto de Valdecañada in the zone of Ponferrada and also has a beautiful nose. It has a moderate 13.2% alcohol and very good freshness and balance. In 2022, they reduced the amount of full clusters to around 70% in the fermentation in clay amphorae (tinaja). The wine matured in a 1,500-liter oval oak foudre for 18 months. This is mineral, floral, complex, insinuating, nuanced and elegant, with depth, detail and filigree. This was the first vineyard they bought, so it's the one that has been worked organically and biodynamically for longer and is in the process of obtaining certification. The wine has a lot of energy, and during the tasting, I never thought about a warm year. 1,500 bottles were filled in February 2024. - Luis Gutiérrez. 

Tim Atkin:

This wine comes from a reputed old parcel, more than 100 years old, grown on quartz and slate soils. As the name suggests, the vineyard sits at crossroads in the central southern corridor. This is more slender in style, with slightly rustic tannins, scented by ethereal violet, lavender, wild herbs, as well as pretty wild strawberries and red berry fruit. A wine that truly speaks of its surroundings. 2024-30.