Description

Une

des particularités de cet Albariño, c'est qu'il est élevé pendant 12 mois avec ses lies dans des foudres en chêne français de cinquième et septième génération. Il a une attaque puissante en bouche et une très bonne acidité

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Fermenté en barrique Blanc
Millésime
2023
Alcool
12.5% vol.
Cépage
100% Albariño
Origine
Rías Baixas

Dégustation

Température de service
Entre 9 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
La plupart des vignes ont plus de 180 ans.
Sol
Granitique.
Vinification
La fermentation se fait naturellement dans des fûts de chêne sans contrôle de température.
Elevage
L'élevage se fait pendant 12 mois dans des foudres de chêne français de cinquième et septième génération avec les lies non touchées.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2023 Leirana Finca Genoveva deserves the best treatment: a wide Burgundy glass and plenty of time and patience. This is a very serious white that transcends variety and vintage, from a very special place, a centenary vineyard that transmits the strict and serious character of the granite soils like few others. The wine fermented and matured in well-seasoned, neutral 2,500-liter oak foudres with the lees untouched for one year. This is always closed, ungiving and austere at first and when young, but it's also precise, symmetric and full of energy rather than weight. It has very balanced parameters: 12.55% alcohol, a pH of 3.29 and 7.14 grams of acidity. 5,000 bottles were filled in September 2024. (Luis Gutiérrez)