Description

Villamarta est le grand vin du Corregidor élevé biologiquement, l'une des créations les plus ambitieuses de Willy Pérez. Au cours de l'année dernière, les têtes (lies de voile) ont été remuées pour les mettre en contact avec le vin, adoucissant ainsi son goût et arrondissant le style de Tres Palmas, tel qu'on s'en souvient depuis 1940 à Jerez. Production limitée.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Fino
Millésime
2015
Alcool
15.5% vol.
Cépage
100% Palomino fino
Origine
Jerez-Xérès-Sherry

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de le servir entre 7 et 10 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble taillé en gobelet.
Année de plantation
quarante ans.
Sol
Albariza de Barajuelas.
Rendement
5.000 kilogrammes par hectare.
Vendanges
Vendange du début août à la fin septembre.
Vinification
Fermentation jusqu'à 15 degrés naturels en botas et Rouge crianza biologique adapté au millésime.
Elevage
Son rouge crianza a été davantage axé sur la limitation du contact du vin avec l'oxygène que sur la réduction de son degré alcoolique et de sa teneur en glycérol. Aucun sulfite n'a été ajouté au cours du processus. Au cours de la dernière année, le remuage a été effectué afin de mettre en contact le vin avec les lies du voile.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

For Willy Pérez, the 2015 Villamarta is one of the finest wines he has ever produced. It would be a Tres Palmas, the oldest Fino, from a warm vintage, when the level of the barrels is quite low and the surface of contact with flor is greater, so the effect of the biological aging is more intense, because he likes it when that gives finesse to the wine and polishes its rusticity. The nose has a magnetic attraction—you keep going back to it because it changes every time you smell it, nuanced and complex, with the usual descriptors and new ones, pumpkin seeds, celery, curry, gunpowder, Reblochon rind, minty freshness... It has great complexity and even more elegance; it's intense, wide and long and has great texture on the mid-palate from the contained yields and work in the vineyard, like in all the great wines in the world. And this is a great world-class wine. Bravo! It comes in at 15.5% natural alcohol with 4.65 grams of acidity. 690 bottles produced. It was bottled in May 2025. - Luis Gutiérrez. 

Tim Atkin:

Again made with fruit from Carrascal, the Villamarta is a Fino-amontillado which undergoes ten years of static ageing with flor. Lees stirring every two weeks brings structure to the mid- palate, and there is a lovely weight and velvety smoothness here. Classic aged Fino characters of apple skin, beeswax and quince with a complex, layered finish, at once chalky and salty. Very fine. 2025-2029. (Matthew Forster MW)