Toxo Villa de San Clemente 2021
Description
Dans le contexte du Chemin de Saint-Jacques-de-Compostelle, le mot «toxo » fait référence à la plante tojo (Ulex europaeus), qui borde généralement les chemins menant aux vignobles galiciens ou léonais. Toxo est également le nom du vin des voisins, élaboré à partir des raisins que Manolo et Carmen cultivent avec amour et dévouement dans leur parcelle de La Madroñal, située dans le hameau de San Clemente, dans la région du Bierzo . Il est élaboré en partie à partir de grappes entières, sans égrappage, et fermenté avec très peu d'intervention, avant d'être mis en fût, où il reste environ 9 mois. Un vin frais, avec une bonne acidité et une charge fruitée, dont seulement 1 200 bouteilles sont produites
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The paler and more delicate red 2021 Toxo Villa de San Clemente was produced with a field blend of 94% Mencía and 6% Merenzao (Trousseau) regrafted on the white plants from a vineyard that is 84 years old and belongs to her neighbors in the village where she lives. It has a moderate 13% alcohol and a medium-bodied palate. It fermented with 30% full clusters and matured in used 225-liter barrels for eight months. It's kind of wild, with character and a tender palate, textured with very fine tannins. 1,231 bottles were filled in February 2023.
Aromas of dark cherries and crushed rocks accented by a subtle hint of licorice. The palate is medium- to full-bodied, offering a savory profile with supple tannins and precise acidity. The wine is well structured and balanced. A blend of 96% mencia and 4% merenzao. Fermented with 30% whole clusters. 80-year-old head-pruned vineyard. Drink or hold.
This wine is from a single parcel of 80 year old Mencía (94%) and Merenzao (6%) in San Clemente, north of Cacabelos. It is light in colour with attractive orange, rose and tomato aromas and a bloody, ferrous backbone. 30% whole bunch is used in fermentation which brings just the right amount of green freshness. With precise acidity and purity of fruit, the wine has a morish, sour cherry finish. 2024-26
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