Description

Lindes de Remelluri Viñedos de Ábalos est issu des profondeurs de la sierra. Le vignoble, dont les cépages ont entre 45 et 90 ans, est situé dans la commune d'Ábalos, à environ 500 mètres au-dessus du niveau de la mer. Ce vin rouge se caractérise par des notes élégantes de fruits noirs et rouges et par ses tanins mûrs et parfaitement intégrés. Il est idéal pour accompagner les plats de la gastronomie traditionnelle de La Rioja.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.0% vol.
Production
13.205 bouteilles.
Cépage
73% Tempranillo, 17% Graciano, 6% Garnacha, 4% Otras
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur cerise.
Nez
Notes élégantes de fruits rouges et noirs et nuances épicées.
Bouche
Intense, charnu et parfumé, avec des tanins bien intégrés et une finale longue et savoureuse.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.
Garde
Jusqu'en 2030 si conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés entre 494 et 528 mètres d'altitude.
Size
3,4 hectares.
Année de plantation
Entre 40 et 90 ans.
Sol
Margas argilo-calcaires et affleurements calcaires du Miocène.
Vendanges
Vendanges manuelles en caisses, du 1er au 3 octobre.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois en fûts de différents volumes.
Embouteillage
23 mai 2022.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The serious and austere new 2020 Lindes de Remelluri Viñedos de Ábalos was produced with grapes on marl and limestone from the Marqués de Legarda, who is mentioned on the label. It's a blend of 73% Tempranillo, 17% Graciano, 6% Garnacha and 4% other varieties, presented in a straight Bordeaux bottle. It reflects more the character of Haro than the Rioja Alavesa, wines with more Graciano. It's medium to full-bodied with 14.17% alcohol and has fine-grained, chalky tannins. 13,205 bottles were filled in May 2022.

James Suckling:

Exuberant and aromatic with blackberries, black cherries, perfumes and peaches. Full and rich with density and powerful tannins, yet there is also a brightness and energy here. Muscular, yet it finishes fresh and crunchy. Better after 2025.

Tim Atkin:

The Ábalos bottling of Lindes is one of my favourites, sourced from a single parcel of south- facing vines in a high-altitude village. Scented and deeply coloured, this is all about fruit rather than oak, with crunchy bramble and red cherry fruit and a bright finish. 2024-29