Description

Un excellent mencía issu de vieilles vignes plantées dans les années 40 et 50. Ce vin rouge exprime pleinement le caractère du cépage qui prédomine dans la région du Bierzo. Très gastronomique et mémorable.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
13.0% vol.
Production
960 bouteilles.
Cépage
100% Mencía
Origine
Bierzo

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de le servir entre 14 et 16 °C.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
Cépages plantés dans les années 40 et 50 du XXe siècle.
Sol
Ardoise avec argile et quartzite.
Climat
En 2021, janvier et février ont été les mois les plus pluvieux de l'année, laissant place à un printemps plus sec que d'habitude. L'été a été marqué par des températures moyennes et des précipitations alternées, contrairement aux étés chauds des millésimes précédents. La maturation a été lente en raison d'un mois de septembre humide et chaud.
Vendanges
Vendanges manuelles dans des caisses de 15 kg le 22 septembre 2021.
Vinification
Fermentation en fût avec des levures indigènes et dans des cuves inox ; 35 % des raisins sont vinifiés avec leur rafle, le reste est soumis à un égrappage délicat sans être foulé.
Elevage
Rouge crianza de 8 mois en fûts de 500 et 225 litres. Rouge crianza en bouteille pendant au moins 10 mois avant la mise sur le marché.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The red 2021 Mencía Paraje Penedón comes from 0.28 hectares of vines on colluvial soils with slate, clay and boulders at 743 meters above sea level, from one of the coolest zones of the village (together with La Cruz), that were mostly abandoned in 2017 when she arrived. In the old vineyards, there's always a small percentage of other grapes, perhaps 5% here, all vinified together with 40% full clusters in stainless steel and barrels. It matured in 225- and 500-liter barrels for nine months. It has moderate ripeness and 13% alcohol, keeping a pH of 3.64 and 5.6 grams of acidity. Despite being the cooler zone, the wine has higher alcohol than any of the other reds from 2021, a cooler year with a longer cycle and a slow ripeness when the grapes achieved more ripeness and full development of aromas and flavors. It's a little darker, and so is the fruit on the nose, opening up to beautiful notes of decayed violets. It has a juicy palate with a fleshy texture and clean, focused flavors of wild berries and herbs. 960 bottles were filled in April 2023.

James Suckling:

Spices with dark fruit and plums. The palate is medium- to full-bodied with firm tannins, a juicy profile and a long finish. This comes from a single old vineyard planted on slate soils at around 750 meters of altitude. This is fermented with about 35% full clusters. Drink now or hold.