Vara y Pulgar 2022
Description
Le cépage Tintilla de Rota utilisé pour élaborer ce vin trouve dans les sols d'albariza de Cadix un environnement idéal pour se développer et s'exprimer pleinement. Alberto Orte a été l'un des pionniers dans la redécouverte de ce cépage et dans l'élaboration de l'un des premiers vins secs mono-cépages de Tintilla de la région. Le terroir exceptionnel apporte au vin sa minéralité et sa salinité singulières, auxquelles s'ajoutent des arômes de mûres, de chocolat et de réglisse, ainsi qu'une longue finale aromatique.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The red 2022 Vara y Pulgar 100% Tintilla is mostly from purchased grapes from different pagos with 30% from their own vines, the only ones certified organic, in Añina. It fermented in concrete and stainless steel with indigenous yeasts and some full clusters, then it was foot trodden and had a short maceration. It matured for a short time in concrete and oak vat and then in 228- and some 500-liter barrels to complete 18 months. It has some meaty aromas, smoky and spicy, with violets and bacon, hints of anchovies, reminiscent of a Northern Rhône Syrah, with a hint of leather. It's tasty, chalky and salty, these red Atlantic wines can go with fish, with a medium-bodied palate, with marked dryness. It has 13% alcohol and good balance. It was bottled in April 2024, when 24,000 bottles were filled. I tasted the 2016, and it was perfect for current drinking and very nice. (Luis Gutiérrez)
Millésimes: 2022 2021 2018 2017
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