Description

Matadiablos, c'est un petit vignoble familial des frères Rodrigo et Asier Calvo, planté en 1997. C'est un vignoble unique à 826 mètres d'altitude, planté en gobelet dans les environs de Gumiel de Mercado, où la famille fait du vin depuis au moins 1780. Ce mono-cépage de Tinto fino est le résultat de la responsabilité historique, familiale et culturelle tant de la région que des Calvo. Un hommage parfait à leur terre et aux leurs

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.5% vol.
Production
7.900 bouteilles
Cépage
100% Tinto fino
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Vue
Couleur cerise avec une robe moyennement intense.
Nez
Nez expressif avec des notes de fruits rouges, des touches florales et une note minérale très prononcée qui rappelle l'argile.
Bouche
Très frais en bouche, avec une attaque fluide et super élégante, longue et persistante. Fino, prêt à vieillir en bouteille.
Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Dans de bonnes conditions, il pourrait se conserver jusqu'en 2038.
Accord mets et vin
Il va super bien avec des plats à base de riz comme les risottos ou les arrones de carne. Il est aussi parfait avec des côtelettes d'agneau ou du pâté de perdrix.

Vignoble et élaboration

Nom
Matadiablos
Description
Vignoble planté en gobelet sur un coteau exposé au nord, dans le coin d'Aguachar. Il est à quelques mètres du couvent de San Mamés, près de Gumiel de Mercado, à environ 826 mètres d'altitude.
Size
2,61 hectares.
Année de plantation
Planté en 1997.
Sol
Franco-argileux.
Elevage
12 mois en fûts de chêne.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Showing no sign of the heat and low rainfall of the torrid 2022 vintage, this is a stunning new release from Rodrigo and Asier Calvo, who are making wines of exceptional grace and precision. Foot trodden in concrete lagars, with semi carbonic maceration, it's a savoury, refined, acid-driven Tempranillo from a 2.4-hectare parcel in Gumiel de Mercado, with some subtle reduction, redcurrant and wild strawberry flavours, sculpted tannins and a textured, lingering finish. 2027-32

James Suckling:

Such a bright wine that shows no weight. Racy and expressive, full of red cherry and plum aromas. Lots of energy, with fresh, al dente but cohesively knit tannins. There is a botanical touch, too. 13.5% alcohol only. 100% whole-cluster tempranillo from a vineyard planted in 1997. Fermented in lagars.

The Wine Advocate:

The 2022 Matadiablos was produced with Tempranillo from 2.5 hectares of vines planted in their village in 1997 (their youngest vineyard) with a massal selection from their family vineyards. The vineyard is located at 826 meters above sea level and is currently being converted to organic farming. It was produced like yesteryear—foot trodden and fermented with full clusters and indigenous yeasts in a 18th-century pool and aged in large oak vats in a 15th-century cave. It's floral and elegant, nuanced, subtle and clean, with unnoticeable oak. They managed to keep the alcohol level at 13.5%, with a pH of 3.45 and 5.1 grams of acidity; it has contained ripeness and very good freshness and harmony, with nothing pointing at a very warm and dry vintage. The flavors have purity and are very defined, and the mouthfeel is fine-boned, vibrant and tasty, with very fine and elegant tannins. It transcends the vintage. 5,700 bottles produced. It was bottled in December 2023.