Description

La Guita montre son profil le plus pur dans cette manzanilla en rama qui fait ressortir le meilleur du pago sanluqueño de Miraflores. Avec un long élevage biologique, la protection de son voile de fleur s'affaiblit, provoquant une légère oxydation qui apporte couleur et complexité au vin

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Manzanilla
Alcool
16.0% vol.
Cépage
100% Palomino fino
Origine
Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda

Dégustation

Vue
Couleur jaune doré et brillante.
Nez
Notes de fruits secs grillés.
Bouche
Texture onctueuse, avec des notes subtiles de caramel et salines typiques de l'élevage.
Température de service
On recommande de le servir entre 7 et 10 °C.
Accord mets et vin
Idéal avec des fromages affinés, des plats de fruits de mer et toutes sortes de poissons et fruits de mer.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles provenant des côtes de Sanlúcar de Barrameda, surtout du Pago de Miraflores.
Sol
Albariza avec des paillettes et une texture dense.
Vinification
Rouge crianza biologique sous voile de fleur pendant 10 ans.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The amber-colored NV La Guita Manzanilla Pasada En Rama from 2024 is the third bottling of this complex wine after the 2022 and 2023 versions of it. The year is not easy to recognize; you have to look for the lot number printed on the back label. My bottle said L241142. This averages 10 years of age and has a nose that gives hints of Amontillado, starting its oxidative phase after years of aging under a veil of flor yeasts. Its origin is a sharp and mineral Manzanilla from Pago Miraflores La Baja, but years of evaporation and concentration have produced a bigger wine with more concentration and 16% alcohol (it started being fortified to 15%). It's from a barrel selection from their solera where the flor is very weak and has holes. The marine sensations, the iodine, low tide and esparto grass notes are complemented with some nutty undertones, hints of varnish and a whiff of noble wood. It's powerful and concentrated but with the lightness and elegance of its origin. 3,086 half-liter bottles produced. It was bottled unfiltered ("en rama") in April 2024.

Decanter:

Smoke and brioche aromas. Elegant palate with subtle stony, iodine notes. Squeaky clean, with a salty delicacy.