Description

Gómez Cruzado renoue avec une marque historique de la maison qui se distinguait par sa jeunesse et son profil fruité. Un vin conçu pour exprimer au mieux l'identité du vignoble, c'est pourquoi aucun fût n'est utilisé lors de sa vinification. Le Grenache et le Tempranillo sont assemblés dans des cuves en béton pour s'affiner et être commercialisés en affichant leur pureté et leur identité.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2023
Alcool
14.5% vol.
Cépage
65% Garnacha, 35% Tempranillo
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur rouge cerise.
Nez
Frais et floral, avec des notes de fruits rouges mûrs.
Bouche
Élégant et charnu, avec des tanins fermes et une finale très longue.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles situés dans les zones les plus élevées de Samaniego (Tempranillo) et de l'Alto Najerilla (Grenache).
Sol
Calcaires et argilo-ferreux.
Vinification
Sélection des grappes dans le domaine. Vinification séparée des cépages. Égrappage complet, mais sans foulage. Fermentation à froid avec des Levures indigènes et macération courte.
Elevage
Assemblage et affinage pendant 6 à 8 mois dans des cuves en béton.

L'avis des experts

Tim Atkin:

"A wine for people who don’t like classic Rioja" is how Juan Bautista describes this cement- aged blend of Garnacha and 35% Tempranillo from the Alto Najerilla and Samaniego respectively. Sappy, ferrous and intense, it's an oak-free zone, with succulent bramble and blackcurrant fruit, plenty of acidity and concentration and a chalky finish. 2026-32

The Wine Advocate:

The young red 2023 El Predilecto was produced with a blend of 65% Garnacha and 35% Tempranillo and wants to express the fruit character of the grapes without the aid of any wood. The grapes fermented separately with indigenous yeasts, and it matured with the lees in concrete for six to eight months. It's juicy, primary and fruit-driven, with some floral and herbal notes but not lacking ripeness. It has 14.5% alcohol and a pH of 3.64, a tender texture and very fine tannins. This is approachable and easy to understand. 32,000 bottles produced. It was bottled in July 2024.

James Suckling:

Cranberries, graphite and blackberries, with a subtle dried floral undertone. The palate is medium- to full-bodied, fleshy yet structured, framed by firm, fine-grained tannins. There’s a chiseled dark-fruit profile that brings precision and tension. Needs a couple of years to soften. Better after 2026.