Description

Bien plus qu'un champagne, selon les propres mots de ses créateurs, « l'expérience Bollinger R.D.O . » est « le contraste entre une grande fraîcheur et les arômes exceptionnels d'un millésime ancien ». Les initiales RD qui accompagnent le nom de la maison font référence à « Récemment Dégorgé ». De plus, les cinéphiles apprécieront de savoir que ce vin effervescent est le préféré de James Bond, agent 007, et que ce millésime vous séduira par sa précision et son énergie remarquables

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Millésime
2008
Alcool
12.5% vol.
Cépage
71% Pinot noir, 29% Chardonnay
Origine
Champagne

Dégustation

Vue
Avec des reflets intenses.
Nez
Corsé, expressif et enveloppant. Il offre des arômes de massepain, de miel et de levures, accompagnés de notes fraîches de bergamote.
Bouche
Énergique, corsé, avec une effervescence riche et précise. Les arômes de mirabelles et de pêches de vigne s'harmonisent agréablement avec les notes d'agrumes. Il offre une finale longue et salée avec des notes de noisettes fraîches.
Température de service
Il est recommandé de le servir entre 6 et 8 °C.
Garde
Jusqu'en 2045 environ, si le produit est conservé dans des conditions optimales.
Accord mets et vin
Il se marie parfaitement avec les préparations de producteurs à base de noisettes et les fromages affinés tels que le gruyère de vache.

Vignoble et élaboration

Description
Les vignobles sont répartis sur 18 crus, principalement Aÿ et Verzenay pour le Pinot noir, Le Mesnil-sur-Oger et Cramant pour le Chardonnay.
Climat
Continental.
Vendanges
Vendange manuelle dans de petites caisses afin d'éviter la rupture des peaux et l'oxydation.
Vinification
Utilisation exclusive de la cuvée. La fermentation s'effectue en fûts. Seuls les meilleurs millésimes sont utilisés.
Elevage
Rouge crianza en entreillage de 13 ans et 6 mois avec bouchon en liège.
Embouteillage
Il est commercialisé quelques mois seulement après son dégorgement, qui a eu lieu en novembre 2022. C'est ce qui garantit sa fraîcheur inégalée. Dosage : « Extra Brut », 3 grammes par litre

L'avis des experts

The Wine Advocate:

When I was tasting Bollinger's brilliant Grande Année in this vintage, I was trying to imagine how good the 2008 Extra-Brut R. D. would be, as the style of the vintage seems almost perfectly adapted to this cuvée. Four years later, we have the answer, and the wine is brilliant. Disgorged in 2022, it's more reserved out of the gates than the dramatic Grande Année was on release, unwinding in the glass with notes of crisp orchard fruit, orange peel, freshly baked bread, subtle hints of fino sherry, wet stones and macadamia nut. On the palate, it's medium to full-bodied, with a deep core of fruit that's animated by racy acids and a refined pinpoint mousse, concluding with a bone-dry finish. Extremely harmonious and full of youthful energy, it's the finest R. D. of the decade and one that will richly reward a bit of additional age on cork. In style, the most obvious comparison is with the 1996, but the 2008 is more integrated and harmonious on release. These bottles were disgorged late last year with three grams per liter dosage.

Decanter:

Bright in colour with gold reflections, the aromatics are immediately captivating, with marzipan, acacia, apricot and patisserie all vying for attention. It’s impossibly youthful yet reassuringly mature, a bread basket of delicious contradiction. Cerebral seduction ensues on the palate, with dried fruits, bergamot and lime joining the party, then come the hazelnut notes – which have been identified as a leitmotif for the vintage – and a clean, almost chalky finish to restore rigorous harmony. Precision in no way undermines generosity, and generosity in no way undermines potential. A very fine piece of work all in all, tasted from magnum, alongside bottle and jeroboam. Disgorged: November 2022. Dosage: 3g/L.

James Suckling:

 Amazing aromas of sweet uncooked pie crust with almonds. Then you smell dried apples, apricots and pineapple. Grilled fruits, too. Full-bodied. So tangy and energetic with sizzling acidity and creamy tannins. Flavorful and lightly oxidized at the finish. Smacking my lips. Agile. Ginger and spices. A touch of bitter complexity with some salinity. Extreme character that grabs your attention. 13 years and six months aging on the lees with cork. 3 grams dosage. 71% pinot noir and 29% chardonnay. Don’t serve too cold. Drink or hold.