Description

Ce super blanc de Rioja, savoureux et plein de vie, est fait en petites quantités seulement pendant les millésimes plus frais pour permettre un cycle de maturation plus long. C'est un vin riche et corsé, avec des notes salines sympas et un bon potentiel de garde

Fiche technique

Type de vin
Blanc
Millésime
2021
Alcool
13.5% vol.
Cépage
100% Viura
Origine
Rioja

Dégustation

Vue
Couleur jaune pâle.
Nez
Intense et corsé, avec des notes d'agrumes, florales et minérales, il a un gros potentiel pour développer plus de nuances et de complexité
Bouche
Savoureux, avec une acidité vibrante, des tanins super fins et une finale sèche et sérieuse.
Température de service
Entre 10 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
San Juan de Anteportalatina
Description
Vignoble à 600 mètres d'altitude.
Size
1,5 hectare.
Sol
Sol argilo-calcaire avec beaucoup de calcaire.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
La vinification s'est faite dans des fûts de chêne français de 225 L et 500 L.
Elevage
12 mois d'élevage en fûts de chêne français et en cuves en béton.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The white 2021 Añadas Frías (“cold vintages”), produced only in cooler years when the wine has the profile he's looking for, was produced with grapes from a 1.5-hectare vineyard in Laguardia at 600 meters altitude. It has 13.3% alcohol and a very low pH (3.08), which denotes very good freshness and notable acidity (seven grams of tartaric acid per liter of wine). It started fermenting in stainless steel and finished in 500-liter French oak barrels and 800-liter concrete egg. It has a phenomenal nose—nuanced, complex, not too expressive perhaps, a little shy and insinuating, with hints of flowers, pollen and crushed rocks. The palate is vibrant, precise, delineated and fresh with pungent flavors. Possibly the finest vintage to date. 2,045 bottles were filled in 2023.

Tim Atkin:

What a wine! Only made in cooler vintages, of which 2021 was one, this is a world-class Viura from a very low-yielding, 1.5-hectare vineyard called San Juan de Anteportalatina at 600 metres in Laguardia. Chiselled, taut and effortlessly well balanced, it has wet stone and wild flower aromas, a palate of aniseed, tangerine and lemon juice and nuanced, scented oak.

Falstaff:

Complex bouquet with elegant citrus aromas, notes of peach and exotic fruits. In addition, subtle toasted notes and smoky-spicy hints. Elegant on the palate, with straightforward, juicy acidity, tart citrus fruit, some honey and a long, saline minerality on the finish.