Description

Vin rouge à la production très limitée (moins de 4 000 bouteilles), El Ciruelo 2016 est issu d'une minuscule parcelle de roche volcanique qui accueille des pieds de Listán Noirs de plus de 90 ans d’âge. Son nez offre des aromes francs de cerises et d'épices, combinés avec des notes balsamiques et des touches de menthe. En bouche il propose des nuances de poivre noir, de laurier, de tabac, d’eucalyptus et de thé noir. Ce vin élégant, à l’évolution exceptionnelle, invite au rêve et à la dégustation lente. Une véritable découverte qui n'a pas laissé indifférent la revue The Wine Advocate, qui a attribué la note de 94 points à ce millésime.

Fiche technique

Type de vin
Red
Millésime
2016
Alcool
13.0% vol.
Cépage
99% Listán negro, 1% Listán blanco
Origine
Valle de la Orotava

L'avis des experts

The Wine Advocate:

"Not much changed in the production of the 2016 El Ciruelo—natural fermentation with full clusters in concrete and aging in neutral 500-liter oak casks—but the grapes from this centenary vineyard were harvested early, and the resulting alcohol level was slightly lower. They did a softer vinification, with pigéage, and a longer maceration, and it seems to provide what feels like a more delicate, elegant wine, but at the same time, it feels a lot more powerful and nuanced, with great length. Elegant and powerful with an edge. If you like the Plousard from Jura, you're going to love this. 4,000 bottles produced. It was bottled in October 2017".