Description

As Bravas Malbec 2016 est un autre chef-d'œuvre du grand œnologue Alejandro Vigil. Ce vin rouge offre des arômes de fruits noirs mûrs, des notes épicées et un caractère minéral très marqué. Son acidité et sa longue finale confirment qu'il s'agit d'un vin intense de garde.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2016
Alcool
13.5% vol.
Cépage
95% Malbec, 5% Semillón
Origine
Valle de Uco

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Pampa El Cepillo
Description
Vignoble à haute densité (8 000 pieds par hectare) situé à San Carlos.
Size
1,7 hectare.
Sol
Coluvial avec calcaire marin au fond.
Climat
Culture en sec, climat froid et neige éternelle. On peut affirmer que 2016 a été le millésime le plus froid des trois dernières décennies. Le climat froid a débuté à l'hiver 2015, lorsque la neige a entièrement recouvert les Andes, portant le débit des ruisseaux et des aquifères souterrains à des niveaux historiques.
Vinification
Fermentation dans des cuves en béton à une température moyenne de 26 °C. Macération à froid pendant 5 jours.
Elevage
Rouge crianza pendant 64 mois en fûts anciens et un an en bouteille.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

There is a new top of the range produced with pure Malbec from a very small plot in the Cordón El Cepillo. It's a cool place with a small slope in a mostly flat vineyard with very different soils and angular stones in a place that has glacier moraine, which is completely different from the rest of the vineyard. It makes the grapes ripen much earlier and gives a very strict and stony wine with a textured palate with abundant dusty tannins. 2016 was a super cold and rainy year, and the 2016 As Bravas Malbec has only 12.5% alcohol and incredible freshness. It's only medium-bodied with gobsmacking balance and is incredibly harmonious, nuanced and subtle, with all that it needs for a very long life in bottle. This is serious, tight, austere and incredibly elegant. It matured in 2,000-liter oak foudres for some 60 months. It was bottled in April 2022.

James Suckling:

Savory tobacco, dark truffles, undergrowth and a hint of cedar to the black fruit. Super succulent and energetic on the palate, which has a rapid, brisk feel to it. Racy acidity gallops across the mineral and transparent palate. Long, linear and super delicious. A unique malbec with a huge contrast between the savory nose and austere palate. Drink or hold.