Description

En 1995, Gaja a décidé d'acquérir un deuxième domaine à Barolo, cette fois dans la commune de La Morra. Presque tous les vignobles de la propriété se trouvent dans le célèbre cru Cerequio, classé parmi les meilleures parcelles du côté ouest de la route Barolo-Alba. Le nom du vin Conteisa provient du dialecte piémontais et signifie « dispute », car le cru est situé entre deux communes qui se sont historiquement disputées le contrôle d'une plus grande partie de ce vignoble très convoité. Souvent considéré comme l'un des barolos les plus élégants, Conteisa offre puissance et structure à ceux qui recherchent le classicisme dans la région.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2015
Alcool
13.5% vol.
Cépage
100% Nebbiolo
Origine
Barolo DOCG

Dégustation

Nez
Très frais et aromatique, il se distingue par ses notes florales et délicates, ses nuances de cerises sauvages sucrées et ses herbes aromatiques délicates.
Bouche
Il présente un corps voluptueux et une texture tannique harmonieuse et équilibrée. Excellent potentiel d'Élevage.
Température de service
16 °C.
Garde
Jusqu'en 2045 environ, si le produit est conservé dans des conditions optimales.
Accord mets et vin
Idéal avec des plats copieux, des viandes rouges, des pâtes accompagnées de sauces crémeuses aux champignons ou de l'agneau grillé.

Vignoble et élaboration

Nom
Conteisa Cerequio.
Description
Vignoble situé dans la commune de La Morra, à une altitude moyenne de 380 mètres au-dessus du niveau de la mer, orienté vers le sud.
Size
six hectares.
Année de plantation
Cépages d'une moyenne de 60 ans.
Sol
Margas argilo-calcaires.
Vinification
Fermentation avec les peaux dans des cuves inox à température contrôlée pendant trois semaines.
Elevage
30 mois de Rouge crianza en fûts de chêne.

L'avis des experts

James Suckling:

The large shoulders of this warm 2015 vintage contrast sharply with the delicate nuances of the 2016 Barbarescos also released now from Gaja. The 2015 Barolo Conteisa is intense, with a background chorus of plum, prune, herb, mint and wild cherry. It's a very balanced Barolo. The Cerequio vineyard that provides this fruit often suffers from hail damage because the vineyard is located along the corridor of bad weather that comes over the hill from La Morra. There was some damage in mid-August, but fruit in the 2016 vintage suffered much more extensively in comparison. In fact, so little fruit was saved that Gaia Gaja is pretty sure this wine will not be produced next vintage. She tells me that they are now experimenting with anti-hail netting at this site—an eyesore they had long hoped to avoid.

The Wine Advocate:

Extremely pure fruit on the nose here with aromas of plums and strawberries and hints of cedar and rose petals, as well as rose stems. Full body. Very tannic and structured, yet polished and refined. Dusty and stony undertones and textures. Drink after 2021.

Decanter:

From a cooler, hillside site to the southeast of the appellation with heavier clay and limestone soils. This expresses a cooler style of Nebbiolo, leaning towards a Pinot Noir flavour profile. It has a floral character with a gorgeous perfume of citrus notes and raspberries. Pure red berry sweetness with succulent, juicy acidity and racy tannins. Stunningly elegant, this is delicious and desirable now. Wonderful to drink or keep. Aged in 30% new oak.

Falstaff:

Intense, rich ruby red with light rim Compact red berry nose of raspberries and rosehips, hints of pomegranate and blood orange. Very smooth complex palate, extremely elegant, great texture, focus and drive paired with fresh red fruit and crisp tannins. A powerful wine with a substantial length and finish.

Wine Enthusiast:

Underbrush, toast and oak aromas form the nose. Firm and austere, the linear palate evokes tart cranberry, raw pomegranate, sage and roasted coffee bean alongside taut, close-grained tannins. Drink 2023–2030.