El Serbal Paraje La Santa 2023
Description
Ce rouge du producteur Adrián Alonso provient d'une parcelle spécifique pratiquement centenaire située sur un versant à près de mille mètres d'altitude, entourée de pins, de chênes verts et de sorbiers, l'arbre fruitier dont il tire son nom. Il subit à la fois la fermentation malolactique et l'élevage dans de grands fûts usagés. À la dégustation, ilse révèle dense, minéral et équilibré. Son millésime 2022 a obtenu 94 points de la part du critique James Suckling.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2023 El Serbal Paraje La Santa, now sold without any appellation of origin, is a blend of 60% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Viura and the rest Albillo and others from old head-pruned vines on a northeast-facing slope at 990 meters above sea level surrounded by trees, among them rowan trees (serbal). It comes in at 13.5% alcohol. It has a bright ruby color with a balsamic nose with herbal notes, notions of pine needles (perhaps rowan tree leaves, but I've never smelled one...) and some acid berries, pungent and with an ashy quality. It has a medium- to full-bodied palate with a lace texture, fine-grained tannins, some concentration, structure and intensity, but it is fine-boned, tasty and clean, with a long finish. It was produced in a simple way, fermenting the uncrushed grapes with indigenous yeasts, part of them trodden by foot and matured in 600-liter barrels. It has character and a little rusticity.
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