Description

Un blanc intrigant à base de Grenache blanc et Pedro Ximénez de La Morera del Montsant. Sa production se distingue par la combinaison d'extraction, d'oxydation et de macération qui donne à ce vin sa personnalité si marquée. Son élevage sur lies dans des cuves en ciment, respectueux du fruit original du raisin, en fait un blanc très gastronomique

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2023
Alcool
13.0% vol.
Cépage
70% Garnacha blanca, 30% Pedro ximénez
Origine
Priorat

Dégustation

Nez
Arômes minéraux et de fruits jaunes avec des notes oxydées.
Bouche
Minéral, frais et profond, avec beaucoup de tension.
Température de service
On recommande de le servir entre 9 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
La Morera del Montsant
Description
Vignobles à une altitude entre 400 et 600 mètres.
Année de plantation
Entre 25 et 30 ans.
Sol
Ardoise et argile.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Fermentation des grappes entières pendant 5 jours dans des cuves en inox et en ciment.
Elevage
Rouge crianza de 8 mois en cuve ciment.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2023 Terra de Cuques Blanc was produced with a blend of 70% Garnacha Blanca and 30% Pedro Ximenez with more extraction and maceration to produce a style closer to a red than a white. The whole clusters fermented in stainless steel and concrete for five days, and the wine was kept in concrete for eight months. It has a slightly deeper color and a characterful nose with notes of pollen and beeswax, aromatic herbs and some yellow fruit. It comes in at 13% alcohol with a pH of 3.45. It's clean, medium-bodied, tender and balanced, with a caressing mouthfeel and a faint bitter twist in the finish, beautifully textured, which Dominik Huber attributes to the PX. 10,600 bottles produced. It was bottled in March 2024.

Tim Atkin:

60% Garnacha Blanca, 40% PX, the florality of this wine is a lovely foil to the ripeness and waxiness of the Garnacha fruit. Stunning aromatics; a wine to sniff all day. 2024-2030

James Suckling:

Medium gold hue. This is refreshing and lightly floral on the nose, with waxed lemons and a touch of jasmine. Dry and fresh, with a medium body and a light touch of white nuts in its creamy, pristine finish. Drink now.