Description

Toute la tradition vitivinicole de la famille Drappier se reflète dans son champagne Carte d'Or Brut. Lancé pour la première fois en 1952, ce quasi blanc de noirs, dont l'assemblage est dominé par le Pinot noir, est resté deux à trois ans en contact avec ses lies. Un champagne onctueux et à la fois frais. Il possède une persistance riche et fraîche avec des notes de pomme verte, de poire et un ton légèrement floral. Très riche sur la finale. Ce vin fait partie des recommandations de Decanter des meilleurs champagnes no vintage à acheter. 

 

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Cépage
80% Pinot Noir, 15% Chardonnay y 5% Pinto Meunier
Origine
Champagne

Dégustation

Visual
Robe intensément dorée. Petites bulles.
Nez
Nez intense, ferme et plein.
Bouche
Notes de pomme verte, de poire et un ton légèrement floral. Finale longue.
Température de service
Entre 6 et 8 ºC.
Garde
Jusqu’en 2033 s’il est conservé dans de bonnes conditions.
Accord mets et vin
Idéal à l'apéritif, sur des fruits de mer, des poissons ou des viandes blanches.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Disgorged in June 2019, the latest rendition of Drappier's NV Brut Carte d'Or is showing well, bursting with pretty aromas of peach, honeyed orchard fruit and white flowers. On the palate, it's medium to full-bodied, chalky and incisive, with fine depth and tension and a penetrating finish. William Kelley.

Decanter:

Described by Drappier as 'almost a blanc de noirs', this Pinot Noir-dominant wine sourced from the Côte des Bar is the house's calling card. 5% of the cuvée is matured in barrels for a year for added complexity and texture, and it's bottled unfiltered with a fairly low dosage of 7g/l. There are some melon and apple scents on the nose along with a splash of red fruits, while the palate is intense, with notes of apple, quince and grape wrapped in a red-fruit veil. It's full-bodied and long, with a lovely texture from the red wine tannins and oak-matured portion. James Button. 

Wine Enthusiast:

This well-balanced nonvintage Champagne from this major producer in the Aube region is dominated by Pinot Noir, giving rich character and structure. Red apple and ripe melon flavors mean everything is in place, making for a wine that is deliciously ready to drink. Roger Voss.