Description

Voisin d'autres châteaux prestigieux tels que Mouton Rothschild, le vignoble de ce Cinquième Cru de Pauillac est certifié biologique et biodynamique depuis plus d'une décennie. En raison des conditions climatiques inhabituelles de 2022, particulièrement chaudes et sèches, les vendanges ont été les plus précoces et les plus longues de son histoire. Une situation sans précédent qui, selon les critiques, n'a toutefois en rien altéré sa qualité proverbiale. « Il est brillant et devrait facilement rivaliser avec lacrème de la crème du Médoc », déclare le gourou américain Jeb Dunnuck

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.7% vol.
Cépage
57% Cabernet sauvignon, 35% Merlot, 4% Cabernet franc, 4% Petit verdot
Origine
Pauillac
Certifications
Demeter
EU Organic Bio

Dégustation

Vue
Couleur pourpre intense.
Nez
Notes de fruits noirs concentrés et d'épices exotiques, de cannelle et de clou de girofle. Arômes de graphite et de cacao.
Bouche
Équilibré et ferme, avec une finale très longue et une touche salée.
Température de service
Il est recommandé de le servir à une température de 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles certifiés biologiques et biodynamiques.
Size
81 hectares.
Année de plantation
Cépages d'une moyenne de 50 ans.
Sol
Gravier quaternaire.
Rendement
Environ 20 % de moins que le Millésime 2021.
Vendanges
Vendanges manuelles effectuées dans de petites caisses du 8 au 28 septembre. Le domaine indique qu'il s'agit de la récolte la plus précoce et la plus longue de toute son histoire.
Vinification
Sélection et égrappage manuels des raisins. Fermentation alcoolique avec des levures indigènes, macération de 4 semaines avec des pigeages doux et fermentation malolactique en cuves.
Elevage
Rouge crianza de entre 16 et 18 mois en fûts de chêne français neufs (50 %) et en cuves de béton (35 %).

L'avis des experts

James Suckling:

The concentration of dried herbs such as thyme, sage and mint with blackcurrants and Spanish cedar is mesmerizing. Full-bodied with a dense and intense palate, this has creamy, crunchy tannins and a long and flavorful finish that goes on for minutes. Punchy and rich with lots of power. The real identity of Pontet-Canet comes through despite the hot and dry growing year. 57% cabernet sauvignon, 35% merlot, 4% cabernet franc and 4% petit verdot. From biodynamically grown grapes. Best after 2029.

Jeb Dunnuck :

The 2022 Château Pontet-Canet is brilliant and should easily be up with the crème de la crème from the Médoc. Based on 57% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, and 4% each of Cabernet Franc and Petit Verdot, it was vinified mostly in concrete (there's a small part in wood), and the aging is in 50% new French oak, 35% in amphora, and the rest in once-used barrels. It has an incredibly pure bouquet of cassis, graphite, lead pencil, and scorched earth. This carries to a full-bodied Pauillac with a deep, layered mid-palate, building tannins, and a great finish. It has the purity, richness, and structure that makes this vintage so compelling and is going to be drinkable with just 4-6 years of bottle age but have an incredibly long life.

Decanter:

Vibrant, vivid purple colour in the glass, rich and deep. Smells bright, super fresh and expressive on the nose with freshly-picked blackcurrants and perfumed purple flowers - the Petit Verdot, really standing out. Clean and clear, creamy, powdery and softly chewy on the palate. The texture is lovely, you can tell they haven't over extracted but there’s still clear concentration with a gentle succulence provided by the acidity, cool freshness and appealing mineral touches alongside liquorice, clove, dried herbs and bitter chocolate. Enjoyable and well defined if still a little compact. 3.85pH. 4% Cabernet Franc completes the blend. 15% press wine used. Harvest 8 - 28 September, the earliest and longest ever. 20% lower yields than in 2021. The technical team used a clay sunscreen on the grapes to avoid burning. Tasted twice.