Description

La main de Marjolaine de Coninck à la direction technique, avec les conseils du talentueux œnologue Claude Gros, se ressent dans ce Margaux super bien fait qui, selon le critique Jeb Dunnuck, « se boira très bien dès maintenant ». Grande complexité aromatique, avec de la légèreté et de la vivacité au palais

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
12.5% vol.
Cépage
50% Merlot, 40% Cabernet sauvignon, 6% Petit verdot, 4% Cabernet franc
Origine
Margaux

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2035 environ, si tu le gardes dans de bonnes conditions.

Vignoble et élaboration

Size
62,5 hectares.
Année de plantation
Cépages d'une moyenne de 30 ans.
Sol
Sableux-graveleux (70 %) et limoneux-sableux (30 %).
Vendanges
Vendange manuelle du 23 septembre au 19 octobre.
Elevage
Rouge crianza en fûts de chêne (35 % neufs provenant des meilleurs bois français (Belleme, Moselle, Allier, Rambouillet).

L'avis des experts

Jeb Dunnuck:

I loved the 2021 Château Labégorce and I'd certainly be a happy buyer. Red and black fruits, graphite, tobacco, and some freshly sharpened pencil-like notes all define the aromatics, and it's medium-bodied, with a supple, layered, elegant mouthfeel, fine tannins, and outstanding length. Based on 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, and the rest Petit Verdot and Cabernet Franc, aged in 35% new oak, it will drink nicely for a solid 10-15 years.

Decanter:

Plump and slightly full expression for the vintage, the ageing have added some fat to the tannins - almost chewy with fresh acidity - strawberry and red cherry flavours and prominent minerality. The frame is taking over some of the fruity fun, but this is well presented with some character and liveliness. Great acidity and bounce to the palate. Not weighty as such and the fruit doesn't quite last to the finish with a cola and liquorice end but this is well worked. I like it. Tasty and really well delivered.