Description

Le Macharnudo El Notario 2022 est un vin de pâturage provenant du vignoble El Notario situé dans le célèbre domaine Macharnudo de Jerez. C'est un vin blanc frais, intense et minéral, issu d'un élevage sous voile de fleur dans des fûts de Jerez, sans ajout d'alcool. Avec une très longue finale, il est idéal pour accompagner les salaisons, les fruits de mer, les poissons, la charcuterie, les fromages et les plats à base de riz

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2022
Alcool
14.0% vol.
Production
2.000 bouteilles.
Cépage
100% Palomino fino
Origine
Vino de España

Dégustation

Vue
Jaune doré pâle.
Nez
Notes florales, d'agrumes et arômes de boulangerie et de fruits secs.
Bouche
Frais, corsé et très minéral.
Température de service
Entre 10 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
El Notario.
Description
Vignoble planté à Macharnudo.
Sol
Albariza.
Vendanges
Vendange à la mi-août 2020. Raisin cueilli à la main et séché au soleil pendant 6 heures.
Vinification
Fermenté dans des fûts de 600 litres à température ambiante avec de la levure de voile de fleur.
Elevage
Rouge crianza de 24 mois sous voile de fleur.

L'avis des experts

Tim Atkin:

The 2022 De La Riva El Notario is a top-flight vino de pasto, perfectly at ease in that liminal third space between a white wine and a Fino sherry. From the El Notario parcela of Macharnudo which yields particularly concentrated fruit, the grapes undergo a short period of asoleo after harvest. Two years under flor reduces alcohol and glycerol in the wine resulting in 'un ajerezamiento muy marcado'. White jasmine and baked apple aromas give way to concentrated quince and lemon pith fruit, with a lean and direct palate profile etched by salinity and oystershell minerality. A masterclass in form and substance. 2025-2030. (Matthew Forster MW)

The Wine Advocate:

The regular unfortified white from Macharnudo is now vineyard designated, as there are two more wines from the Pago. The 2022 Macharnudo El Notario comes from a plot that is more or less at the same altitude as San Cayetano, but this is a flatter vineyard with lots of limestone, a source of very massive wines. It has a characterful nose and has had the advantage of one extra year in cask, and the nutty and spicy character is more noticeable, in the shape of esparto grass, mushrooms and chalk, a hint of licorice. This wine has always had a longer élevage, as it's a very powerful wine. This is full flor and full power, but it also has a lot of finesse and is persistent and long. 2,000 bottles produced.