Nus 2015 37,5 cl
Description
Il s'agit d'un vin doux élaboré à partir de grenache noir qui perpétue une ancienne tradition du Priorat. Son nom, « nodo » en espagnol, fait référence à l'assemblage de vins provenant de cinq vignobles différents utilisés dans son élaboration. C'est un vin très équilibré, avec des notes de fruits mûrs et d'épices douces, mais avec une longueur fraîche et une acidité modérée, car le raisin est récolté en août et laissé sécher au soleil.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2015 Nus is an unusual sweet red wine that smells of sweet spices and Christmas cake, a blend of 80% Garnacha, 15% Syrah and 5% Viognier that wants to go back to the traditional sweets from the zone but giving it more acidity and freshness. The process is quite complex, as the Garnacha is harvested early (in August) and the bunches let to dehydrate under the sun, so it keeps high acidity; when the grapes reach enough concentration, they are destemmed, foot trodden and fermented with indigenous yeasts. In parallel, they also produce a "mistela," fortified grape juice, of Syrah and Viognier, and the blend matures in 60-liter French oak barrels for 18 months. The wine is 16.5% alcohol and has 130 grams of unfermented sugar but doesn't come through as too sweet and is nicely balanced with flavors of those sweet spices and Christmas cake and a long, lingering finish. 1,968 half-bottles were filled in March 2018.
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