Description

En 1987, le premier millésime de ce Saint-Émilion emblématique, magnifique, mémorable et intemporel, a été mis en vente. Depuis que Stéphanie de Boüard-Rivoalented a acquis le domaine, celui-ci a connu un grand succès et a positionné ce second vin à un très haut niveau. Une référence qui est acclamé par la critique. Un produit remarquable à un prix accessible

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.5% vol.
Cépage
90% Merlot, 5% Cabernet sauvignon, 5% Cabernet franc
Origine
Saint-Emilion

Dégustation

Vue
Couleur brillante et profonde.
Nez
Séduisant, parfumé et intense. Il offre des arômes de cassis et de cerises noires, accompagnés de notes épicées, florales et de graphite.
Bouche
Corsé, intense, avec des tanins mûrs et une excellente finale, longue, pénétrante et enveloppante.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Size
18 hectares.
Sol
Argile, sable et limon.
Climat
Maritime.
Vinification
Fermentation dans des cuves coniques inversées en acier inoxydable à une température de 28 °C. Macération post-fermentaire à 28-30 °C pendant 1 à 3 semaines.
Elevage
Rouge crianza de 16 mois en fûts de chêne français neufs (60 % neufs).

L'avis des experts

James Suckling:

Aromas of fresh herbs, such a basil and lemon grass, come through here, together with blackberries, dark plums and some orange peel. Medium-boded with medium, velvety tannins that provide layers and a polished texture. It's long and creamy with lovely fruit at the end. A beautiful wine with a pretty structure, too. Drinkable now, but better after 2027.

Falstaff:

Dark ruby garnet, opaque core, purple reflections, subtle rim brightening. Floral, candied purple fruit, black cherries, some coconut, subtle hints of mint, some lime. Juicy, very elegant, fine extracted sweetness, ripe cherry fruit, mineral and long lasting, savoury finish, some nougat on the back palate.

Decanter:

Scented red berries on the nose, creamy, floral, perfumed, juicy and fresh, with savoury herbal aspects too. Sleek and so refined, this is fresh and captivating but with weight and density. Mouthwatering acidity gives the life and the spark straight away, with firm but fresh and cool tannins supporting the fruit, present but not too much, giving the frame and the nuance. Tannin management is excellent with blue fruits, liquorice and subtle sweet tobacco notes. Bright, shining and sleek, this is both juicy and layered, mineral and fruity, while retaining freshness and bite. Leaves a lingering impression and has great ageing potential.

The Wine Advocate:

Based on Merlot from the cool, clay-limestone terroirs of Saint-Christophe-des-Bardes, the 2022 Le Carillon d'Angélus offers up aromas of sweet berries, plums, orange zest, cigar wrapper and creamy new oak. Medium to full-bodied, velvety and layered, it's deep and dense, with lively acids, sweet tannins and a gently lactic finish.