Description

Doux au palais et déployant une acidité marquée, Poggio Argentato accompagnera à merveille l'apéritif, les fruits de mer, les poissons crus et les viandes blanches. Assemblage de quatre cépages blancs dominé par le Sauvignon blanc, ce vin très estival est également issu de Petit manseng (cépage typique du Sud-Ouest de la France) fermenté et élevé 5 mois dans des fûts de chêne de grand gabarit.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Blanc
Millésime
2016
Alcool
13.5% vol.
Cépage
60% Sauvignon blanc, 15% Traminer, 15% Petit manseng, 10% Semillon
Origine
Toscana IGT

L'avis des experts

The Wine Advocate:

"This is a wine I always love, although my sample is a bit closed at this early stage. The nose will build in intensity with just a few more months of bottle aging for sure. Summer peach, honey and saffron show on the bouquet of the 2016 Poggio Argentato. The mouthfeel offers low to medium density, but the wine actually shows more power than you may initially expect. The blend is 60% Sauvignon Blanc, 15% Traminer, 15% Petit Manseng and 10% Semillon".

James Suckling:

"A pretty white with freshness and crispness. Plenty of dried apple, pear and melon character. Lovely finish. Sauvignon blanc, semillon, gewurztraminer and petit manseng. Drink now".