Description

Moncerbal est un vin de terroir issu d 'un lieu clair et lumineux, avec des sols d'ardoise, de quartz et de marbre. Toute la transparence de cet environnement se reflète délicatement dans le vin, lui conférant une fluidité remarquable, une longue finale, des sensations minérales et une complexité aromatique très intéressante.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2023
Alcool
13.0% vol.
Production
6 446 bouteilles
Cépage
92% Mencía, 8% Jerez
Origine
Bierzo

Dégustation

Nez
Notes de peau de mandarine, de fenouil et d'anis.
Bouche
Il se distingue par sa vivacité, avec une acidité brillante et des arômes de cerise et de pamplemousse, enveloppés de douces notes de chocolat crémeux et soutenus par des tanins très fins.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Accord mets et vin
Ragoûts épicés, porc ibérique et viandes rouges.

Vignoble et élaboration

Nom
Moncerbal.
Description
Vignoble situé à une altitude comprise entre 660 et 730 mètres au-dessus du niveau de la mer, orienté à 80 % sud-ouest et à 20 % nord-est, dans la commune de Corullón. Débourrement à partir du 1er avril et floraison à partir du 19 mai. La véraison a eu lieu à partir du 23 juillet.
Size
2,1 hectares.
Année de plantation
De 60 à 90 ans environ.
Sol
Période cambrienne inférieure. Ardoises à structure laminaire épaisse, disposées horizontalement et obliquement, avec des quartzites, des grès et des argiles.
Climat
Méditerranéen-atlantique. Ce millésime se caractérise par son instabilité. L'hiver a été glacial, avec des gelées et des pluies intenses. Au milieu du printemps, les températures ont commencé à augmenter, avançant le débourrement dès la fin avril. Le mois de juin a été pluvieux, mais juillet et août ont été assez secs. La période de la vendange a été ponctuée de précipitations intermittentes.
Vendanges
La Vendange manuelle a eu lieu le 2 septembre.
Vinification
Fermentation dans de petites cuves en bois ouvertes et pigeage. Macération pendant environ 34 jours.
Elevage
Rouge crianza d'environ 10 mois.
Embouteillage
En mars 2025.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Last year, Álvaro Palacios defined the 2023 Moncerbal as juicy and crystalline, an energetic red from 2.1 hectares in this paraje from Corullón where the soils are shallow and the vines are on steep slopes at 610 to 730 meters above sea level. It's 92% Mencía and 8% Jerez that fermented with some full clusters and indigenous yeasts in oak vats with manual punching down of the cap. Like most of the 2023s, it had an élevage of around 10 months and has contained alcohol, 13%, and in this case a slightly lower pH, 3.6. It's paler and also the most aromatic, floral, ethereal and insinuating. This is a vineyard that excels in less warm vintages, but it's also a vineyard that has suffered a lot from the drought in the last few years and needs some time to recover. Still, this has the textbook herbal side, with finesse and precision. It's perfumed, floral and showy, with notes of tangerine peel and also fennel and aniseed, pungent, mysterious and intoxicating... There is a transparency, symmetry and elegance. This is super approachable already. 6,446 bottles produced. It was bottled in March 2025.

Decanter:

Delicately pale in colour, deliciously charming in aroma. The palate was remarkable: alight with vivid acidity, bright cherry and pomelo fruits, wrapped with notes of creamy chocolate and structured by very fine tannin. This can be enjoyed soon, but it will also benefit from ageing. A blend of 92% Mencía with 8% Palomino, grown at 620m-730m and fermented in oak vats with some whole bunches and using native yeasts.

Tim Atkin:

A beautiful wine with serious precision and an inherent wild character, Moncerbal is a 2.1ha paraje whose vines are around 100 years old grown on steep slopes of slate and quartz. The blend is mostly Mencía (92%) with a little Jerez (Palomino) and is fermented with some whole bunch. With mint, garrigue and a heady bouquet of floral aromas, the wine draws you in with a seductive ease. Kir and peach syrup on the palate give way to velvety tannins and the orange lift on the finish keeps things fresh and interesting. A mineral and refined wine with a magical quality. 2025-33