Description

Un Premier Cru de Pommard, village emblématique où l'on produit uniquement des vins rouges de Pinot noir, comme à Volnay. Fruité et puissant, il séduit tous ceux qui le dégustent.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2015
Alcool
13.0% vol.
Cépage
100% Pinot noir
Origine
Pommard

Dégustation

Vue
Couleur rouge rubis.
Nez
Arômes fruités intenses.
Bouche
Puissant en bouche.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
À partir de maintenant et jusqu'à dans six ans, bien conservé.
Accord mets et vin
Viande de cerf, filet de sanglier, paupiettes de veau, veau en sauce forestière.

Vignoble et élaboration

Nom
Petits Epenots
Année de plantation
Vignoble planté en 1961.
Sol
Calcaire jurassique et marne blanche.
Climat
Continental.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2015 Pommard 1er Cru les Epenots is subtler and covets its secrets more than the Pommard les Pezerolles from barrel. Nuanced and unapologetically inward-looking at first, it begins to unfold with just a few swirls of the glass and eventually blossoms. It's just toying with you. The palate is sweet on the entry, a little more candied and generous than the Pezerolles, perhaps the vintage speaking more than the terroir at the moment. But I appreciate the light-hearted joie-de-vivre of this Pommard. - Neal Martin. 

Decanter:

The Épenots is a very elegant bottle of Pommard this year, with a pure bouquet of black raspberry, liquorice and rich soil, followed by a full-bodied, deep palate with a substantial structure of very refined, rich tannins and lovely balance. This will really blossom with bottle age.