Description

Vin de Paraje de Rozas de Puerto Real, produit par un producteur exclusivement à partir de Grenache de la Sierra de Gredos, qui reflète fidèlement l'identité d'un terroir. C'est un exemple clair et captivant de Grenache de haute montagne, mais avec une minéralité plus profonde et des tanins légèrement plus fermes.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
13.0% vol.
Production
4.837 bouteilles.
Cépage
100% Garnacha
Origine
Castilla y León

Dégustation

Nez
Extrêmement aromatique et savoureux.
Bouche
Élégant, frais et profond, avec une texture soyeuse, des notes épicées douces, des arômes de fruits rouges, minéraux et des tanins fermes.
Température de service
Entre 12 et 14 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Matallana, Prado Nebrillo y Arroyo Mingo
Année de plantation
60 ans.
Sol
Sol granitique avec sables et argiles en surface.
Climat
Méditerranéen humide.
Vendanges
Fin septembre.
Vinification
Producteur dans des cuves en chêne français avec des macérations douces, en évitant l'utilisation de pompes et de procédés agressifs.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The last vintage of the Rozas 1er Cru as it is now is the 2021, because the wine changes in 2022. The 2021 Rozas 1er Cru, a lieu-dit red from the village of Rozas de Puerto Real, is from the same plots as in previous years but cropped from a cool year. They used full clusters with long macerations, an infusion, and it aged in large oak foudres for one year. It's a serious, austere and cold vintage for this wine, which is narrow, mineral and sharp but with full development of flavors, as they picked the grapes at very good ripeness, and the wine finished with 14% alcohol. With time in the glass, it developed some Rhône-ish meaty notes. It has very fine and elegant tannins, rounder than those in warmer years. It feels superb. 14,761 bottles produced. It was bottled in February 2023.

Tim Atkin:

Powerful – yet elegant – Spanish mountain Garnacha. The wine spent a year in large oak foudres, framing the wine which has real weight and substance. Red cherry and redcurrant on the nose combine with an intense ferrous note and a bitter campari twist to create a wine with impressive complexity. A medicinal note on the finish adds interest. It is a wine of its year and altitude: direct, textural and driven by acidity. 2024 - 2031