Description

L'amontillado est un vin initialement élaboré selon un processus de vieillissement biologique sous voile de fleur, suivi d'une phase d'oxydation. Cette combinaison rend chaque amontillado unique, son identité étant marquée par le vieillissement biologique. Celui du domaine Tradición a un âge moyen de 32 ans et est le résultat de la combinaison de soleras provenant de Jerez, El Puerto de Santa María et Sanlúcar de Barrameda, d'où son caractère unique.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Amontillado
Alcool
19.5% vol.
Cépage
100% Palomino fino
Origine
Jerez-Xérès-Sherry

Dégustation

Vue
De couleur ambrée avec des reflets iodés.
Nez
Notes d'acétaldéhydes, très prononcées, d'arômes marins rappelant le marché aux poissons, les salaisons et les fumés. On y trouve également des notes de noix et d'amandes noires.
Bouche
Extraordinairement sec, avec une salinité remarquable qui en fait un vin long et corsé, d'une sécheresse et d'une acidité notables, qui invite à le déguster avec une grande variété de produits.
Température de service
Entre 12 et 14 °C.
Garde
Une fois ouverte, la bouteille peut se conserver en parfait état jusqu'à 12 mois, toujours en position verticale et à température de domaine (environ 16 °C).
Accord mets et vin
Il convient aux plats aux contrastes prononcés tels que les cornichons, les salaisons, le caviar, les harengs et, bien sûr, les plats à base de vinaigre comme les marinades. Il se marie également bien avec les artichauts ou les asperges.

Vignoble et élaboration

Sol
Albariza
Climat
Atlantique
Vinification
Il est élaboré comme un vin fin sous voile de fleur, puis sans celle-ci.
Elevage
Rouge crianza de 32 ans dans des botas de chêne américain très vinifiés, selon le système traditionnel de soleras de Jerez.
Embouteillage
Il est mis en bouteille en séries limitées.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Essentially a continuation of Bodegas Tradición's exceptional Fino, with 32-35 years of age the Amontillado shows all of the savour and complexity that one would expect. Intense
hazelnut, wood polish and burnt orange zest aromas are followed by a deeply savoury, toasted pecan and soy-flavoured palate. With superb drive and detail this is a powerful, high-toned style but far from austere; instead, its extended maturation has imparted a certain softness or amabilidad. Stellar.

The Wine Advocate:

The 1/24 lot of the NV Amontillado VORS is from July 2024 (handwritten on the label after the bottle number, 770/2400 in my case). It is a wine of exceptional complexity and elegance, true to the style, combining a biological and oxidative phase of aging, which gives it the best of both worlds. It's subtle and elegant, with great balance, incredible for the old age and the concentration that has given it 21% alcohol and 9.94 grams of acidity that lift it up. It's nutty, volatile, saline and complex, very powerful and pungent, with a very long aftertaste. 2,400 hand-numbered bottles were filled in July 2024.

Decanter:

This 30-year-old Amontillado is certainly the most concentrated and prodigiously scented wine in our Best In Show collection this year, and if you do procure a bottle, it might be best to anticipate tasting it in thimble-like quantities, albeit in the best glasses you can lay your hands on. Even a thimbleful would be an experience. The colour is light walnut, and among the many notes you might find in the aromas are dried apricots and figs, pounded walnuts, linseed, orange zests, saffron and cardamom, as well as hessian and olive oil. The palate is almost painful by dint of its concentration, and it wouldn’t be hard to find another handful of two of allusions here. It’s weighty, too; profound bitter notes play a role in its profile; it seems saline; and on the palate there’s an acidity which surprises, given that the wine in your glass began life as a low-acid Palomino. Can you taste the ghost of flor, too? We felt you can, hidden in the distinctive lick of yeasty umami loitering in the aftertaste.