Description

Nous sommes en présence du rosé jeune de Bodegas Antídoto. Le climat atypique de ce millésime s'est traduit par un nez très ouvert et des tanins fins et légers qui, associés à sa fraîcheur et à ses arômes floraux et de fruits rouges caractéristiques, font à nouveau de Roselito l'un des vins de la Ribera les plus attrayants de sa catégorie

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rosé
Millésime
2023
Alcool
14.6% vol.
Production
35.200 bouteilles
Cépage
70% Tinto fino, 30% Albillo
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Vue
Couleur peau d'oignon.
Température de service
Il est recommandé de servir entre 10 et 12 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Mosaïque de vignes en gobelet préphylloxériques situées à une altitude comprise entre 900 et 1 000 mètres au-dessus du niveau de la mer dans différents villages de Soria.
Sol
Sable, limon, argile et calcaire.
Climat
Millésime atypique, avec un mois de mars chaud et des gelées en avril et mai, ce qui a entraîné une baisse importante de la production.
Vendanges
Vendange manuelle.
Vinification
Pressurage direct des raisins, débourbage pendant 24 heures et fermentation dans des cuves inox à 20 °C
Elevage
2 mois d'élevage sur lies fines.

L'avis des experts

Tim Atkin:

Roselito is the cheaper of the two rosés - by a factor of five - from Bodegas Antídoto, but it's not far behind its big brother in terms of quality. Made from co-fermented Tinto Fino and 30% Albillo Mayor, with ageing on lees in stainless steel for 40 days, it has vibrant acidity and layers of pomegranate, hibiscus and wild strawberry. 2024-26

The Wine Advocate:

The very young and slightly reductive rosé 2023 Roselito comes from a (slightly) cooler year than 2023 and was produced with the classical blend of Albillo and Tempranillo. It has an onion-skin color and a ripe nose that reflects its 14.67% alcohol. Both varieties were pressed together, and the juice fermented in stainless steel at low temperature to keep the fresh aromas. 35,200 bottles produced. It was bottled in May 2024. Give it a little time in bottle before pulling the cork.

James Suckling:

Pale- to medium-salmon hue. Stones, dried herbs, cherry pits and bitter grapefruit. Limpid and fluid, this has medium to full body and a dry finish with some more dried herbs. Nice phenolic bitterness in the finish. 70% tempranillo and 30% albillo. Direct press. Drink now.