Duval-Leroy Fleur de Champagne Brut Premier Cru
Description
Cette cuvée a été conçue par Raymond Duval-Leroy pour rendre hommage à ses prédécesseurs. Pour son élaboration, il a misé, pour la première fois, sur du Chardonnay et du Pinot noir de villages classés Grands Crus et Premiers Crus dans le Val-de-Marne, la Montagne de Reims et la Côte des Blancs. Lors des premières sessions de dégustations, Raymond a distingué un arôme particulier de fleurs blanches qui, semble-t-il, évoquait l’odeur de la « fleur du vin » en juin, d’où son nom Fleur de Champagne.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Predominantly based on Chardonnay from the Côte des Blancs, the NV Fleur de Champagne Premier Cru Brut is a very delicate and elegant Champagne with a beautiful bouquet of ripe white fruits, pineapples, butterscotch, nougat, brioche and fresh toast. The assemblage with Pinot Noir from the Montage de Reims and the Marne Valley gives this lean, but impressively balanced Brut a full, round and well-structured taste; whereas the Chardonnay lends silkiness, finesse and a chalky freshness with lovely lemon and grapefruit flavors in the serious, but stimulatingly refreshing and grippy finish. Exclusively based on Grand and Premier Crus, this Fleur de Champagne is a highly recommended soprano aperitif that can easily match lighter, vegetable-based dishes, as well as fish, seafood and white meat. (My sample was from Lot L4183CG31 and according to Duval-Leroy was disgorged in July 2014.)
3.9
Champagne correcto pero sin el carácter de un premier cru.
Muy rico. Fresco con sabores de fruta madura.