Description

Grand Cru Classé de Haut-Médoc, un classique parmi l'élite des vins du Médoc, auquel le groupe Dourthe s'associe en 1979. Un projet qui se distingue par la finesse, la personnalité et la profondeur de ses vins, qui révèlent tout le potentiel des graviers profonds de ce terroir unique. Des sol

s

qui offrent des conditions idéales pour les cépages à maturation tardive tels que le Cabernet sauvignon et le Petit verdot. Ce millésime a été particulièrement chaud et sec, mais les premières impressions des critiques le qualifient de frais, vif et prometteur en bouteille

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.5% vol.
Cépage
66% Cabernet sauvignon, 32% Merlot, 2% Petit verdot
Origine
Haut-Médoc

Dégustation

Vue
Sombre et dense.
Nez
Vibrant, puissant et très vif. Il offre des notes de fruits noirs, de réglisse et de menthe, ainsi qu'une minéralité séduisante.
Bouche
Juteux, intense, puissant et avec une longue finale.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Size
59 hectares.
Sol
Gravier sur sol argileux.
Climat
Maritime.
Vendanges
Vendanges manuelles dans de petites caisses. Elles ont eu lieu entre le 12 septembre et le 1er octobre.
Vinification
Cuves inox. Une partie de la fermentation malolactique se déroule en fûts.
Elevage
Rouge crianza de 12 mois, dont 29 % en fûts neufs et une partie en amphore.

L'avis des experts

Decanter:

Juicy, forward, bright and vibrant this has a great energy straight away, crisp and tannic, but well integrated so you get almost a bouncy palate with flint edges giving minerality and acidity providing the lift. Feels detailed and precise, lovely definition to the overall frame and this carries to a long finish. Impressive, I like the strength and the focus and it doesn't feel overripe or too extracted. So much to like about this wine with subtle liquorice, mint and crushed stone aspects. This will be excellent. HVE3 certified. Ageing 12 months in 29% new oak barrels, 6 batches in amphora. Harvest 12 September - 1 October. Tasted twice.

James Suckling:

Very perfumed with blackberry, violet and ink character following through to a medium body and extremely integrated tannins that are lightly chewy and really long. I am impressed with its cool nature and quality phenolics. A blend of 57% cabernet sauvignon, 39% merlot and 4% petit verdot. Some of the cabernet and merlot are co-fermented. Needs three to five years of bottle age to begin.

Falstaff:

Deep dark ruby garnet colour with opaque core and purple reflections, delicate brightening on the rim. Subtle herbalsavouriness, ripe red cherries, some cassis, a hint of clove, light nougat. Medium complexity, nuances of red berries, juicycherries, integrated tannins, mineral, good freshness, chocolatey finish, promising ageing potential."