Description

La production du premier vin du domaine californien Inglenook remonte à 1978 et est considérée comme l'une des références mondiales originaire de la vallée de Napa. Précoce, en raison de sa vendange précoce pour ce millésime, et très hédoniste, ce rouge dominé par le Cabernet sauvignon sera, selon la maison dirigée par l'œnologue Philippe Bascaules, « mémorable pour les décennies à venir ».

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2018
Alcool
14.3% vol.
Cépage
88% Cabernet sauvignon, 8% Merlot, 3% Cabernet franc, 1% Petit verdot
Origine
Napa Valley

Dégustation

Vue
D'une couleur rouge intense.
Nez
Il surprend par ses arômes exotiques et bien combinés, qui comprennent le cassis mûr, le poivre de Jamaïque, l'anis étoilé, la vanille et la réglisse noire.
Bouche
Le caractère exotique qui se révèle au nez se retrouve également au palais. Un vin rouge corsé, d'une concentration luxueuse, aux tanins doux et soyeux, soutenu par une fraîcheur vibrante issue de son acidité équilibrée et de son bois parfaitement intégré. Le tout culmine dans une finale très longue et ample.
Température de service
Il est recommandé de le servir à une température de 16 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Apple, Bridge, Cask, Cohn, Creek, Gio, Lower Garden y Walnut.
Description
Vignobles certifiés biologiques situés à Rutherford, en Californie
Climat
l'année 2018 a produit une récolte abondante et d'excellente qualité. Les précipitations opportunes en mars et avril ont favorisé un développement lent et régulier des bourgeons au printemps. Les températures modérément chaudes tout au long de la saison ont été idéales pour une maturation progressive et uniforme du Cabernet sauvignon et des autres cépages rouges d'origine bordelaise.
Vendanges
Les raisins destinés à ce vin rouge ont commencé à être récoltés fin septembre dans le vignoble de Cohn, mais 75 % de la récolte a été effectuée au cours de la première semaine d'octobre. La maturation précoce des raisins a ajouté de la fraîcheur et de l'élégance à l'assemblage final du Rubicon.
Elevage
Rouge crianza de 18 mois en fûts de chêne français, dont 76 % neufs.
Embouteillage
En juin 2020.

L'avis des experts

Decanter:

A lovely enticing nose filled with rich plum, fig and blackcurrant fruits - heady and opulent. The palate is precise with a distinct texture, certainly dense and ripe but the flavours just settle on the tongue giving spiced touches of liquorice but allowing the freshness and acidity to underpin the overall taste. It feels very carefully constructed with everything in place allowing power and generality but neatly packaged and not overdone. A blend of 88% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot, 3% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot. Wines are aged for 18 months in 100% French oak, 76% new.

James Suckling:

Subtle and complex red with blackberry, black truffle, sweet tobacco and mahogany. Highlights of lavender and violets. Full-bodied and very tight with finesse and tension. Very polished, fine tannins. Long finish. Delicious already, but best after 2022.

Jeb Dunnuck:

The 2018 Cabernet Sauvignon Rubicon is based on a blend of 89% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, and the balance Cabernet Franc and Petit Verdot. It’s a more backward, closed wine, offering classy notes of crème de cassis, lead pencil shavings, freshly crushed stone, and cedar. More medium to full-bodied and elegant, I’d like to see a touch more density and richness on the mid-palate, but it's beautifully balanced, has gorgeous tannins, integrated acidity, and outstanding length on the finish. Give this classic, impressive, old school beauty 4-5 years in the cellar and enjoy over the following 15-20.

Wine Enthusiast:

This vintage has 88% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot, 3% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot. Refined and elegantly structured, it offers notes of currant, cedar and espresso, the tannins thick and firm. The savory concentration has an Old World charm and restraint with well-integrated oak. Enjoy best from 2028–2038.

The Wine Advocate:

Inglenook's 2018 Rubicon is a blend of 88% Cabernet Sauvignon, 8% Merlot, 3% Cabernet Franc and 1% Petit Verdot, all aged 18 months in 75% new French oak. Scents of wood-grilled cherries, graham crackers and mint mark the nose, while the medium to full-bodied palate is tannic but ripe, with a certain austerity and reserve. It finishes long, which augurs well for the future, but it just isn't particularly charming right now.