Description

« Agréablement minéral tout en restant juteux et accessible », c'est ainsi que Georgina Hindle, critique chez Decanter, définit le vin rouge Clos Marselette après avoir effectué la dégustation du millésime 2022. Un bon présage pour ce magnifique représentant de Pessac-Léognan

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
12.8% vol.
Cépage
50% Cabernet sauvignon, 49% Merlot, 1% Cabernet franc
Origine
Pessac-Léognan

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Nom
Clos Marsalette.
Size
12 hectares.
Année de plantation
Cépages d'une moyenne de 20 ans.
Sol
Gravier.
Rendement
34 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendanges manuelles dans de petites caisses entre le 22 septembre et le 7 octobre.
Vinification
Fermentation en cuves bois pendant 23 jours. Extraction par pigeage pneumatique.
Elevage
Rouge crianza en fûts de chêne (dont 30 % neufs).

L'avis des experts

James Suckling:

Really delicious already with plums and dark berries, as well as crushed stone and some fresh herbs. It's medium-bodied with round tannins. Very drinkable 2022. Drink or hold.

Jeb Dunnuck :

The 2022 Clos Marsalette is a beauty, with a round, soft, sexy style that still stays elegant and pretty. Red and black fruits, ripe tobacco, and leafy herbs define the aromatics, and it's medium to full-bodied on the palate, with quality tannins. This total charmer will drink well right out of the gate.

Decanter:

Open and expressive on the nose, brightly fruited and concentrated. Supple and quite intensely fruited, blueberry, red cherry and raspberry, clean and crisp, a lovely sharpness balanced by quite intense minerality on the tongue, some crushed stones, graphite and tobacco. Nicely mineral while still being juicy and accessible. On the slightly lean side, almost austere but stays the right side, with excellent brightness and sense of joy with lots of red fruits. Yield: 34hl/ha. 30% new oak barrels.