Description

Le Château Léoville Barton 2006, classé deuxième Cru Classé en 1855, est issu de Saint-Julien et offre le meilleur de cette appellation réputée. C'est un Bordeaux classique et puissant, particulièrement adapté à la garde.

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2017
Alcool
13.0% vol.
Cépage
93% Cabernet sauvignon, 7% Merlot
Origine
Saint-Julien

Dégustation

Vue
Couleur pourpre intense.
Nez
Brillant, dominé par des arômes de fruits noirs, de graphite et de notes grillées.
Bouche
L'attaque est franche et les tanins sont précis et remarquablement délicats. Le vin développe une belle tension et une belle fraîcheur.
Température de service
Entre 16 et 18 °C.
Garde
Jusqu'en 2048 environ, si le produit est conservé dans des conditions optimales.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble situé au cœur du terroir de Saint-Julien, sur des coteaux face à la Gironde. Travail traditionnel du sol à la charrue, sans utilisation d'herbicides.
Size
47 hectares.
Année de plantation
Cépages plantés en 1984.
Sol
Gravier avec sous-sol argileux.
Vendanges
Vendanges manuelles du 15 au 18 septembre (Merlot)
et du 22 au 29 septembre (Cabernet).
Vinification
Après l'égrappage, les baies sont soigneusement sélectionnées, broyées et versées dans des cuves en bois thermorégulées séparément selon les parcelles. La fermentation alcoolique dure de 7 à 10 jours et l'extraction est toujours respectueuse, en ajustant le nombre de remontages en fonction de chaque cuvée et en tenant compte des caractéristiques du Millésime. La macération dure environ 3 semaines, puis le vin est soutiré en fûts, lot par lot.
Elevage
Élevage entre 16 et 18 mois en fûts de chêne français, dont 60 % sont neufs, dans un domaine maintenu à 15 °C. Les fûts sont remplis trois fois par semaine afin d'éviter tout contact entre le vin et l'air. Le soutirage est effectué de manière traditionnelle selon la méthode dite « à l'esquive ».

L'avis des experts

Wine Enthusiast:

This boldly tannic wine has a firm structure that gives it excellent aging potential. That's because the great blackberry fruits are just as prominent, offering a ripe, juicy character that is already succulent and delicious. Drink this wine from 2024. 

The Wine Advocate:

Deep garnet-purple colored, the 2017 Léoville Barton charges out of the gate with bold notions of baked plums, crème de cassis and blueberry preserves plus wafts of pencil shavings, fragrant earth and cedar chest. Medium to full-bodied, the palate delivers mouth-coating black fruit preserves with compelling herbal sparks and a firm, grainy texture, finishing long and lively.

James Suckling:

The purity of cabernet sauvignon really comes through here with currants, blackberries and stones. Perfumed, too. Medium to full body. Very fine, polished tannins and a fresh, fruity finish. This shows a compact palate with a polished, creamy finish. Much higher percentage of cabernet than is usual. Drink after 2023.

Decanter:

This has a stronger, tighter and more concentrated expression in this vintage than its sister property, although it's not as concentrated as its last few vintages. It's back to a more old school expression for the appellation, suiting the vintage, and it's one of the better-framed wines on display here. Good quality, with ground coffee, dark chocolate and tight cassis notes, all subtly and harmoniously put together.

Jeb Dunnuck:

The deep, inky-colored 2017 Léoville Barton is a classic, powerhouse wine from this estate that’s going to need bottle age. Loads of black and blue fruits, violets, classy oak, and ample minerality all soar from the glass. It’s medium to full-bodied, concentrated, and backward on the palate. With fabulous purity and integrated acidity, forget bottles for 5-6 years and enjoy over the following two decades. The blend in 2017 is 93% Cabernet Sauvignon and 7% Merlot, harvested from the 15th to the 29th of September, and aging in 60% new French oak.