Akutain Reserva 2015
Description
Le style le plus classique des grands vins de Rioja se manifeste dans cette Reserva provenant de vignobles situés au cœur de la Rioja Alta, dans la commune de Haro. Il est élevé lentement en fûts pendant 38 mois, ce qui lui confère beaucoup de caractère, des notes tertiaires et une grande durée de vie en bouteille. Lors de la dégustation, le verdict a été unanime : nous sommes en présence de l'un des riojas les plus équilibrés, charnus et voluptueux que nous ayons rencontrés récemment. Une découverte remarquable.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
I tasted two vintages of the Reserva, starting with the older 2015 Reserva, a wine produced with 93% Tempranillo, 5% Garnacha and 2% Viura from their own vineyards in Gembres, the highest-altitude vineyard they have, the jewel of the crown. It fermented with indigenous yeasts for eight days and was let to settle in tank until the spring, during which time it was racked three times to achieve a very clear wine to be aged for some 38 months in used barrels, 70% of them American. It's a lot more backward and austere than the Crianza, but there's a lot of wine here. It's layered, complex, nuanced and spicy, with notes of licorice, smoke and tobacco, red and black fruit and a very powerful palate with brilliant freshness and balance. It's velvety, juicy and nuanced and should be long lived. 6,000 bottles produced. It was bottled in September 2019.
Millésimes: 2015 2012
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Decepción