Description

Interprétation magistrale de la viticulture biodynamique, Quinta Sardonia est un enfant de Castille-et-León, né d’un assemblage complexe et méticuleux de 5 cépages internationaux cultivés sur 11 types de sols différents. Il se distingue par son bouquet aromatique particulièrement riche, qui révèle en outre un vin emprunt de dualité : fin et délicat, il s’avère également puissant et arrondi. Nous vous recommandons de l’ouvrir une heure avant la dégustation afin qu’il puisse s’aérer progressivement et révéler tout son potentiel.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Red
Millésime
2011
Alcool
15.4% vol.
Cépage
72,5% Tinto fino, 21,5% Cabernet sauvignon, 4,5% Syrah, 1% Malbec, 0,5% Merlot
Origine
IGP Castilla y León

L'avis des experts

The Wine Advocate:

"The 2011 QS is Tempranillo and Cabernet Sauvignon with small percentages of other French grapes fermented together and aged in oak barrels for 20 months. The aim is to show the chalky character of the quinta (estate). 2011 is extremely ripe and the wine reached 15.4% alcohol, but it doesn’t show. It starts quite lactic, with notes of fruits-of-the-forest yogurt, spicy and lush, with no noticeable oak. The wine needs plenty of time and air, so decanting it in advance is a good idea. It is ripe but it’s focused and bright, perhaps the effect of some stems in the wine. The palate is full-bodied, but it has very good balance and acidity, a special liveliness provided by the mineral, chalky, drying sensation of the texture. A soil-driven red of character. Drink 2015-2021".