Description

Pureté, élégance, longueur, intensité, telssont quelques-uns des adjectifs utilisés par la critique internationale pour décrire ce vin rouge exceptionnel de Saint-Émilion classé 1er Grand Cru Classé. Un vin de renommée mondiale qui permet de découvrir comment le merlot se comporte dans son environnement par excellence, même si dans ce millésime, son pourcentage a été réduit par rapport aux autres cépages.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2020
Alcool
14.5% vol.
Cépage
70% Merlot, 24% Cabernet franc, 6% Cabernet sauvignon
Origine
Saint-Émilion Grand Cru

Dégustation

Vue
Couleur prune avec des reflets violets.
Nez
Arômes de graphite, de cassis, de kirsch, de réglisse et de chêne toasté.
Bouche
Corps moyen à élevé. Savoureux et ferme. Tanins raffinés et finale longue.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles exploités selon les principes de la viticulture raisonnée.
Size
18,5 hectares.
Année de plantation
33 ans.
Sol
Argilo-calcaire avec présence d'étoiles de mer et de coquillages fossilisés.
Climat
Continental.
Vendanges
Vendanges manuelles tout au long du mois de septembre 2017.
Vinification
Les raisins sont triés trois fois sur table. Une partie est fermentée entière. Sélection manuelle, cuvaison à température contrôlée. Fermentation alcoolique traditionnelle. Durée moyenne de cuvaison de 33 jours. Extraction douce et lente par infusion. Macération à l'abri de l'air.
Elevage
Rouge crianza de 16 mois, dont 55 % en fûts neufs, 20 % en fûts d'une seule utilisation et 25 % en fûts et cuves en chêne de 20 hectolitres.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

A terrific performance for an estate on a continuing upward trajectory, the 2020 Beau-Séjour Bécot unwinds in the glass with a deep bouquet of cherries and blackberries mingled with violets and spices. Medium to full-bodied, pure and layered, it's deep and concentrated, with a vibrant core of fruit, polished tannins and a long, sapid finish. The 2020 is a blend of 85% Merlot, 13% Cabernet Franc and 2% Cabernet Sauvignon, some two-thirds of which was matured in new oak, with the balance in tanks, amphorae and foudres.

James Suckling:

This has a fantastic finish with crushed blackberries and raspberries and salt undertones. It’s full-bodied, yet really racy and polished with such fine, intense tannins. Love the length to this. Very distinguished and toned. Excellent energy. 85% merlot, 13% cabernet franc and 2% cabernet sauvignon.

Decanter:

Velvety rich deep blue fruits, this is powerful and measured, fruit-forward and yet subtle, layered blueberry and raspberry with smoked almonds and mocha on the finish. Sleek and finessed fruit flavours, a sense of forward motion from beginning to end and a burst of freshly-grated minerality on the finish. Extremely good quality. This is the second to last vintage in the new cellar, before building a new cellar for 2023 vintage. They have done a lot of work in the vineyards studying the terroir to understand how smaller sectors and zones within each plot reacts, and this work of studying the plots will help to inform the new cellar. Harvest September 8th to September 29th. 3.5ph. A yield of 42hl/ha. 16 months ageing in 65% new oak barrel, 35% in vats, amphoras and 20hl oak tanks. Thomas Duclos consultant.

Falstaff:

Fine and complex fragrance; black cherry and chalky limestone notes, alongside coconut, thyme, sage, Darjeeling tea, redcurrant, wild cherry, black pepper. Smooth in the mouth with very ripe fruit, the alcohol does not disturb the silky, juicy impression, well-integrated tannins, fine-nervy acidity; very graceful, ethereal.