Description

Pureté, élégance, longueur, intensité, ce ne sontque quelques-uns des adjectifs utilisés par la critique internationale pour décrire ce vin rouge exceptionnel de Saint-Émilion classé 1er Grand Cru Classé. Un vin de classe mondiale qui permet de découvrir comment le Merlot se comporte dans son environnement par excellence, même si dans ce millésime, son pourcentage a été réduit par rapport aux autres cépages.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2017
Alcool
14.5% vol.
Cépage
70% Merlot, 24% Cabernet franc, 6% Cabernet sauvignon
Origine
Saint-Émilion Grand Cru

Dégustation

Vue
Couleur prune avec des reflets violets.
Nez
Arômes de graphite, de cassis, de kirsch, de réglisse et de chêne toasté.
Bouche
Corps moyen à élevé. Savoureux et ferme. Tanins raffinés et finale longue.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignobles exploités selon les principes de la viticulture raisonnée.
Size
18,5 hectares.
Année de plantation
33 ans.
Sol
Argilo-calcaire avec présence d'étoiles de mer et de coquillages fossilisés.
Climat
Continental.
Vendanges
Vendanges manuelles tout au long du mois de septembre 2017.
Vinification
Les raisins sont triés trois fois sur table. Une partie est fermentée entière. Sélection manuelle, cuvaison à température contrôlée. Fermentation alcoolique traditionnelle. Durée moyenne de cuvaison de 33 jours. Extraction douce et lente par infusion. Macération à l'abri de l'air.
Elevage
Rouge crianza de 16 mois, dont 55 % en fûts neufs, 20 % en fûts d'une seule utilisation et 25 % en fûts et cuves en chêne de 20 hectolitres.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

Medium to deep garnet-purple colored, the 2017 Beau-Sejour Becot sails out of the glass with pronounced black cherries, kirsch, baked plums and boysenberries scents plus nuances of bay leaves, star anise and pencil shavings with a waft of roses. Medium to full-bodied, the palate delivers bags of juicy black fruits with a firm backbone of rounded tannins and bold freshness, finishing with great length and purity. -Lisa Perrotti-Brown. 

James Suckling:

Some handy depth to the nose here with quality fruit that’s evenly ripened. Rich aromas of mulberries lead to similar flavors on the very smooth, juicy and supple palate with plenty of fine tannins. Drink or hold.

Jeb Dunnuck :

Deeply colored, the 2017 Chateau Beau-Sejour Becot checks in as 80% Merlot, 15% Cabernet Franc, and 5% Cabernet Sauvignon that was 50% destemmed and aged in 65% French oak. This classic, elegant 2017 reveals a deep ruby/purple hue as well as plenty of black cherry and mulberry fruits, solid complexity in its salty minerality, dried flowers, iron, and spice aromatics, medium to full body, a bright spine of acidity, and outstanding length. It doesn't have the flesh or richness of the 2016 (or 2018) yet is classic, pure, incredibly precise, and long. This beautiful wine will benefit from 4-5 years of bottle age and keep for 15-20 years.

Decanter:

This has sweet brambly fruit, tight dark chocolate and liquorice through the body of the wine, giving way to uplift on the finish from a mouthwatering juicy slate texture that speaks of the limestone. The oak is evident but smoky and enjoyable, and this is a good quality wine, easily living up to its En Primeur promise and reflecting the work done at this property over the last few years.