Description

Un super coupage traditionnel du Bierzo, un vin rouge top du coin de Valtuille de Abajo, qui fait partie de la gamme de vins que la famille Estévez a créée en hommage à leur proche, l'écrivain et penseur Antonio Estévez, qui a dû quitter sa région natale du Bierzo pour échapper aux persécutions des troupes franquistes pendant la guerre civile et s'installer au Mexique.&nbsp

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2021
Alcool
13.5% vol.
Production
600 bouteilles.
Cépage
85% Mencía, 10% Alicante bouschet, 5% Palomino
Origine
Bierzo

Dégustation

Température de service
On recommande de le servir entre 14 et 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2026 si bien conservé.
Accord mets et vin
Viandes rôties et ragoûts de légumes.

Vignoble et élaboration

Nom
La Vitoriana.
Description
Issu du vignoble le plus prisé de Valtuille de Abajo, qui est l'un des plus anciens du village, il donne des vins frais, sérieux et élégants. Culture en gobelet et exposition nord. Planté à 520 mètres d'altitude.
Année de plantation
Âge moyen : 95 ans.
Sol
Argile avec pierre et quartz.
Vinification
Dans des cuves inox ouvertes de 1 000 litres sans contrôle de température. Fermentation alcoolique spontanée avec des levures indigènes et malolactique dans des fûts de chêne français de 225 litres.
Elevage
Rouge crianza en fûts de chêne français de 225 litres.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The 2021 Valtuille La Vitoriana comes from a plot in one of the oldest and north-facing parts of the village, centenary vines with the Mencía-based classical field blend of the zone on clay soils. It fermented in two 1,000-liter vats with 15% full clusters and indigenous yeasts and matured in two well-seasoned 500-liter French oak barrels. It has 13.5% alcohol and integrated acidity, nicely balanced and elegant. It has an impressive nose of violets and is very perfumed, showy and extroverted, with the coolness of a north-facing plot in the vineyard. But it's also serious and proportioned, very clean and harmonious. It's medium-bodied and really fine-boned. This is my favorite here today. Only 900 bottles were filled in February 2023. - Luis Gutiérrez. 

Tim Atkin:

Only 1,000 bottles were made of this highly valued paraje whose vines are 95-years-old and soils are clay with a high quartz component. While offering up pretty raspberry fruit and a fleshy palate, there’s a fantastic wild character with orange zest and garrigue, adding personality and interest. Inherently Atlantic in profile, the wine perfectly marries ripeness with a crunchy backbone, leading to a salty finish. 2024-27