Description

Riche, corsé et super équilibré, voilà comment on pourrait décrire ce vin rouge sud-africain. Avec son cœur fruité et sa belle complexité, plus les subtiles notes boisées, c'est un vin élégant et intense, où se distinguent des saveurs uniques de tomate rôtie, de charcuterie ou de cassis, entre autres

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Rouge
Millésime
2019
Alcool
13.6% vol.
Cépage
100% Cabernet sauvignon
Origine
Stellenbosch

Dégustation

Vue
De couleur foncée.
Nez
Cabernet classique, avec des arômes d'épices de chêne, de baies noires, de poudre de graphite, de terre labourée, de tabac humide et de thé chai.
Bouche
C'est un vin rouge luxueux et super élégant, avec des notes de cassis, de cerise, de framboise et de grains de café noir, le tout dans une structure solide mais délicate de tanins fins. Un vin plein d'assurance et de précision, prêt à révéler tout le potentiel de ce millésime majestueux.
Température de service
16 °C.
Garde
On te conseille de le laisser décanter avant de le servir. Il est parfait à boire maintenant, et jusqu'en 2037 environ, s'il est bien conservé.

Vignoble et élaboration

Année de plantation
30 ans.
Sol
Granite décomposé, Hutton et Clovelly.
Climat
Les effets de la sécheresse des trois années précédentes se sont fait sentir sur cette récolte, même si on a eu les plus grosses précipitations de la saison. La récolte a été moins abondante, mais de super qualité. Même si le stress hydrique était pas trop fort, le temps frais a rendu les baies plus petites et a réduit les besoins en arrosage pendant cette saison.
Rendement
4.000 kilogrammes par hectare.
Vinification
Une fois au domaine, les raisins restent cinq jours sur leurs peaux dans des cuves ouvertes à une température contrôlée de 29 °C, et sont remués toutes les deux heures.
Elevage
Rouge crianza de 24 mois en fûts français de Nevers de 225 litres, dont 50 % sont neufs et le reste de deuxième année.

L'avis des experts

Decanter:

In 2023, Kanonkop (owned by the fourth generation of the founding family, brothers Johann and Paul Kriege) celebrated 50 years of wine; the inaugural release being the 1973 vintage of this Cabernet Sauvignon. Joining in 2002, Abrie Beeslaar soon became only the third winemaker in the farm’s history, replacing Beyers Truter (1981-2003) who followed Kanonkop’s first official winemaker Jan Boland Coetzee (1968-1981). Of the estate’s 95ha of mainly dry-farmed vines, 35% are Cabernet Sauvignon, averaging 30 years, from Simonsberg in Stellenbosch, used for this varietal cuvée as well as Kanonkop’s flagship Paul Sauer Bordeaux blend. This 2019 was fermented in open-top concrete vessels then aged for 24 months in French oak barrels, 50% new and 50% second fill. Tina Gellie: Gorgeously seductive with its satin mouthfeel, silky tannins and flavours of smoked meat, saddle leather, green olives, plum skin sappiness and black fruit richness. Like diving into a cool, deep, dark pool. Beautiful freshness, length and composure – pitch perfect for drinking now but will age very well. What a belter. Anne Krebiehl MW: Smoke and earth, tobacco, the palate is dense but super-elegant, unravels like silk. Fine tannin, savoury umami edges, yet such salty, gorgeously ripe fruit. Altogether brilliant, with a lovely, serene balance – the ideal of proportions. Michaela Morris: Aromas are open, a bit flinty, but the palate is where it’s all happening: starts seductive but finishes serious, in the best possible way. Still needs time. The nice, savoury herbal character promises much. Nominated by Malu Lambert.

The Wine Advocate:

Starting with tart red fruits and a dusty mineral essence, the 2019 Cabernet Sauvignon offers notes of black cherry and spiced plum. Medium-bodied and with a ripe, fresh fruit condition, the palate expresses fine-grained tannins with a dusty mineral tension. It ends with a long, spicy finish with persistent pencil lead essences. It's a well-made, sturdy wine that produced 72,000 bottles from wine that rested in 50% new French oak barrels for two years.

James Suckling:

A textural and well-balanced red with red berry, earth, cedar and baking spice aromas. Medium to full body with fine, firm tannins. It has a powdery texture on the center-palate and juicy cherries and red berries intermingling with the spices, bringing much vitality and poise. Focused long finish. Drink or hold.