Fattoria le Pupille Piemme 2015
Description
Sa créatrice, Elisabetta Geppetti, a voulu expérimenter en utilisant un cépage blanc qui grandit sur les collines de Maremme comme le Petit manseng, mais qui est originaire du sud-ouest de la France. Sa vinification a été réalisé dans un grand fût neuf, où le vin a été élevé durant 16 mois. Le résultat est un vin blanc complexe, intense et enveloppant qui accompagne à la perfection des fromages tels que le Parmigiano Reggiano.
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
This is a terrific white wine. The 2015 Piemme shows gorgeous stone fruit aromas of nectarine and white peach, with some dusty mineral notes in the mouth. It has less than five grams per liter of residual sugar; however, the mouthfeel is glossy, rich and creamy. The name comes from the initials of the Petit Manseng grape used here, and it's hard to recall an expression of it that's quite like this one. Don't miss out on this beautiful find.
Unique, relatively dry petit manseng with sliced, dried apples, pineapple, wax and cooked peaches. Full body. Dense and extremely flavored with saffron and citrus at the end. Lightly off-dry. Rich and powerful, as well as tangy and pretty. Drink now.
Millésimes: 2020 2015
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