Description

Léoville Poyferré bénéficie du classement de Second Grand Cru Classé, attribué lors du Grand Classement de 1855. Ses vignes produisent ce coupage élégant et classique de Cabernet sauvignon, Merlot, Cabernet franc et Petit verdot, les raisins les plus représentatifs de Saint-Julien, l'une des appellations les plus prestigieuses de Bordeaux. Selon les œnologues du château,

l

'été interminable qu'a connu la région en 2022 a donné naissance à un « Millésime d'e sans précédent » en raison de sa structure tannique imposante et de son incroyable douceur , qui annoncent un potentiel de plusieurs décennies

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
14.4% vol.
Cépage
58% Cabernet sauvignon, 34% Merlot, 4% Cabernet franc, 4% Petit verdot
Autres formats disponibles:
Origine
Saint-Julien

Dégustation

Température de service
Il est recommandé de le servir à une température de 16 °C.

Vignoble et élaboration

Description
Vignoble optimisé grâce à un vaste programme de plantation et de restructuration mis en œuvre au cours des 20 dernières années.
Size
80 hectares.
Sol
Terrasses de gravier sur un sous-sol sableux-argileux.
Climat
l'année 2022 a été marquée par un été exceptionnellement long dans la région, le deuxième plus chaud jamais enregistré, au cours duquel les vignes ont démontré une remarquable résilience. L'hiver sec a entraîné une floraison précoce, ce qui a été la tendance générale de l'année, à l'exception de la dernière semaine de juin, où des orages ont permis d'accumuler suffisamment de réserves d'eau pour survivre à l'été caniculaire.
Rendement
33,4 hectolitres par hectare.
Vendanges
Vendanges manuelles du 8 au 28 septembre.
Vinification
Dans des réservoirs tronconiques, parcelle par parcelle.
Elevage
Rouge crianza de 18 à 20 mois en fûts de chêne français, dont 80 % neufs.

L'avis des experts

James Suckling:

A mind-blowing Leoville Poyferre, probably one of the best for a long time. Huge depth and structure, showing a deep matrix of fruit full of fresh blackberries and a dash of ink and lead pencil. Such verticality on the full-bodied palate with beautiful balance and a clear finish that goes on and on for more than a minute. Great potential ahead. This was tasted at the UCGB tasting and was one of the best wines of the day. Drink after 2028. It should improve in the next 10 to 15 years.

Jeb Dunnuck:

I was blown away by the 2022 Château Léoville Poyferré, which is a classic blend of 58% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot, and 4% each of Cabernet Franc and Petit Verdot. Harvest spanned from the 8th to the 28th of September, the vinification is in tronconique tanks (parcel by parcel), and the élevage will span 18-20 months in 80% new barrels. This inky hued beauty offers that rare mix of power and elegance and offers ample cassis and assorted blue fruits, full-bodied richness, an opulent, concentrated, yet flawlessly balanced mouthfeel, velvety tannins, and plenty of classic Saint-Julien violets, espresso roast, and crushed stone-like minerality. Despite its incredible concentration and depth, it stays beautifully balanced. In a region that seems to only talk about finesse and elegance, it's a relief to still have producers such as this producing powerful, intense, singular wines. Hats off to the Cuvelier family and their team.

The Wine Advocate:

The 2022 Léoville Poyferré has turned out very nicely, offering up aromas of crème de cassis, cherries, violets and creamy new oak, followed by a medium to full-bodied, rich and fleshy palate that's ripe but lively, with supple tannins and a long, vanillin-inflected finish. This year, the team began picking their Merlot comparatively early and didn't perform a saignée (tank bleed), given the natural concentration of the vintage, though it remains the most flamboyant and demonstrative of the three Léoville estates, seeing some 80% new oak with malolactic fermentation in barrique for the new barrels. It will be a blend of 58% Cabernet Sauvignon, 34% Merlot and the balance Cabernet Franc and Petit Verdot.