Description

Une référence de l'appellation Saint Julien, bien définie et dotée d'une forte personnalité. Ce millésime a été spectaculaire, avec d'excellentes conditions. Les premières dégustations des critiques laissent présager un vin légendaire. Expressif, corsé, avec une grande complexité et une incroyable capacité de garde

Fiche technique

Type de vin
Rouge
Millésime
2022
Alcool
13.0% vol.
Cépage
60.5% Cabernet sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet franc, 2.5% Petit verdot
Origine
Saint-Julien

Dégustation

Nez
Intense, expressif, corsé et ample. Il offre des arômes de groseille, de cerise noire et de prune, qui laissent place à d'élégantes notes de cacao, d'épices et de noisette.
Bouche
Corps, puissance, équilibre et une finale longue et profonde remarquable. La finale est persistante et très aromatique.
Température de service
Il est recommandé de servir à 16 °C.
Garde
Jusqu'en 2050 environ, s'il est conservé dans des conditions optimales.
Accord mets et vin
Idéal pour accompagner les viandes rouges et blanches, les plats de gibier, la volaille et les fromages.

Vignoble et élaboration

Nom
Château Branaire Ducru
Size
60 hectares.
Année de plantation
Cépages âgés en moyenne de 35 ans.
Sol
Quaternaires de gravier avec argile dans le sous-sol.
Climat
Maritime.
Vendanges
Vendanges manuelles. Elles ont eu lieu entre le 12 et le 24 septembre
Vinification
Fermentation dans des cuves en inox dont la taille est adaptée aux caractéristiques spécifiques des différentes parcelles du vignoble. Le vin est issu d'une fermentation contrôlée à une température comprise entre 26 et 28 °C. La macération dure généralement environ 3 semaines, mais dépend toujours des besoins de chaque cuve.
Elevage
Rouge crianza en fûts de chêne pendant 16/20 mois avec 60 à 65 % de chêne neuf. Léger toastage des fûts afin de préserver la puissance fruitée du vin.

L'avis des experts

Decanter:

One of the standouts of the vintage that impressed equally on three different occasions. Fragrant and expressive on the nose, lovely scents and dark fruits. Smooth and crisp, silky but concentrated, such precision and detail straight away with succulent and juicy acidity. There’s concentration no doubt, it’s ripe and intense, the dark perfumed blackcurrants and black cherries give a serious backbone and tension to the wine, while the minty, stony freshness carries the flavour and gives the energy and definition. Excellently weighted on the palate, with structure and a mouthwatering sensation that comes in once the weight settles. So well constructed with a beautiful texture and overall integration of all the elements. Exceptional quality and drinkability on offer with a delicious salty, graphite and flint finish that puts you at the estate. Overlook this at your peril. 2.5% Petit Verdot completes the blend. 3.65pH. Harvest 12 - 24 September. 60% grand vin production. A yield of 34hl/ha. Tasted three times. This vintage was the first to be made 100% in the new cellar with double the number of vats than were available in 2020 for more precise fermentations. HVE3 certified. Harvest 12 September - 24 September.

James Suckling:

Blackcurrants and pencil shavings with such intense but subtle character on the nose. Some crushed stones as well. Full-bodied and dense with layers of polished tannins that are integrated and focused, creamy and caressing. Very long and persistent. 60.5% cabernet sauvignon, 31.5% merlot, 5.5% cabernet franc and 2.5% petit verdot. Best after 2028.

The Wine Advocate:

The 2022 Branaire-Ducru has turned out just as brilliantly as I had hoped. Offering up a deep bouquet of crème de cassis and blackberries mingled with pencil shavings, burning embers and cigar box, it's medium to full-bodied, velvety and unctuous, with a rich core of fruit, lively acids and sweet structuring tannins. Iterated and complete, it concludes with a long, broad finish. This blend of 60.5% Cabernet Sauvignon, 31.5% Merlot, 5.5% Cabernet Franc and 2.5% Petit Verdot is worth a special effort to seek out.