Piper-Heidsieck Essentiel Cuvée Réservée
Description
La fabrication de ce champagne est faite à partir de raisins de plus de 50 crus différents, choisis avec soin pour obtenir un effervescent où les notes de pamplemousse, de coing et de miel sont les plus présentes. 36 mois d'élevage en entreillage et 6 mois de repos après le dégorgement, avec un dosage modéré, font de ce vin effervescent un produit à ne pas manquer
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
Based on 2011, this has plenty of honeysuckle, grilled cashew nuts and peach stone fruits on offer. The palate delivers a smooth, ripe and slightly candied peach core, with hints of woody complexity, and a fresh finish. Drink now.
Based on the 2015 vintage, the NV Extra-Brut Essentiel is a Pinot Noir-dominant blend complemented by some 20% reserve wines that was disgorged in May 2020 with five grams per liter dosage. Offering up aromas of golden orchard fruit, freshly baked bread and warm biscuits, it's medium to full-bodied, with a pillowy mousse, brisk acids and a mouthwatering finish. This will benefit from another year on cork to knit together and round out, but it's a creditable effort.