Description

La collection Essentiel rassemble des champagnes dont la complexité et le profil correspondent à l’exigence de la haute gastronomie et des plus grands amateurs de vins. Piper-Heidsieck Essentiel Blanc de Noirs présente un profil éclatant, précis et croquant. Il révèle des belles notes fruitées, des arômes de clémentines, quelques touches d’amandes et de miel.

Fiche technique

Le domaine
Type de vin
Champagne
Alcool
12.0% vol.
Cépage
80% Pinot noir, 20% Meunier
Origine
Champagne
Certifications
Haute Valeur Environnmentale

Dégustation

Nez
Il présente un profil éclatant, précis et croquant. Son aromatique s’exprime sur des notes fruitées d’abricot, de framboise et de myrtille.
Bouche
La bouche révèle également des arômes de clémentines, quelques touches d’amandes et de miel avec une finale sur la minéralité.
Température de service
Entre 8 et 10 ºC.
Garde
Jusqu’en 2029 s’il est conservé dans de bonnes conditions.

Accord mets et vin
Idéal avec des plats alliant terre et mer. Sublime aussi bien des poissons que des charcuteries.

Vignoble et élaboration

Vendanges
Récolte manuelle à maturité.
Vinification
Fermentation alcoolique en cuves inox thermo-régulées. Fermentation malolactique largement prédominante, elle est
décidée au cas par cas par le Chef de Caves.
Elevage
Vieillissement sur lies pendant 36 mois minimum.
Embouteillage
Dosage : 5 g/L.

L'avis des experts

Jeb Dunnuck:

The first launch for this wine, the NV Champagne Essentiel Blanc De Noirs Extra Brut is 80% Pinot Noir with the rest Meunier and comes from sustainable grapes. It doesn’t include any reserve wine, so it’s entirely from the 2019 vintage, and moving forward, Boutillat will begin to introduce a new solera to go into this cuvée, coming from 10 different villages across the region. A bright straw hue, the wine opens to a delicate smoky lift with fresh notes of orange citrus, blackberry, and flowers. The palate is pure and fantastic, with distilled black fruit, a fresh, chalky texture, and an elegant, fluffy mouse as well as a well-rounded purity of fruit through the mid-palate. A great first vintage for this wine, it has a lot of charm now and will age gracefully over the coming 10-12 years. It’s a wonderful gateway into Blanc de Noir, a category that should be more prized.

Decanter:

Such a vivid style here, a world away from heavy, red-fruited Blanc de Noirs toward blueberry, clementine and white peach fruit, crisply framed with citrusy energy and a refined clarity of texture. It almost feels as if there's Chardonnay at play. 80% Pinot Noir and 20% Pinot Meunier, based on the 2019 vintage. Piper-Hedisieck's first cuvée from 100% sustainably certified viticulture.

James Suckling:

This is a new cuvee from Piper-Heidsieck showing aromas of blackberries, black berries, rose hips and lavender, with citrus peel freshness. Deliciously fruity while remaining fresh and tight, with a medium body, bright acidity and fine bubbles. Dry. 80% pinot noir and 20% meunier. 5g/L dosage. Drink now.