Description

Hacienda Monsaterio Reserva exprime toute la qualité de son terroir. La parfaite orientation sud de ses vignes, la composition de ses sols et le drainage naturel des coteaux forment un micro-climat idéal. Nous voici face à un grand vin, précis, complexe et de très bonne qualité, comme le montrent les récompenses qu'il reçoit chaque année des principales revues spécialisées. 

Fiche technique

Type de vin
Red - Reserva
Millésime
2016
Alcool
15.0% vol.
Cépage
80% Tinto fino, 20% Cabernet sauvignon
Origine
Ribera del Duero

Dégustation

Visual
Rouge intense et brillant, presque opaque.
Nez
Arômes complexes et minéraux avec un fruit très mûr et des notes toastées issues de son élevage en fûts.
Bouche
L'attaque est suave, laissant la place à une belle structure et à des tanins sucrés. Finale longue et persistante, sur le fruit noir et mûr. Vin très structuré, avec un beau potentiel de garde.
Température de service
16 ºC
Garde
Jusqu'en 2029 environ s'il est conservé dans de bonnes conditions.
Accord mets et vin
Grillades et plats de gibier.

Vignoble et élaboration

Nom
Hacienda Monasterio
Description
La vigne est située sur le flanc d'un coteau orienté nord-sud.
Sol
Sols très concentré en calcaire.
Climat
Continental.
Rendement
30 hectolitres par hectare.
Vinification
ëgrappage à 100 %. Macération pendant 30 jours.
Elevage
Élevage pendant 19 mois en fûts de chêne français de l'Allier. 30 % des fûts sont neufs et 70 % de deux vins.

L'avis des experts

The Wine Advocate:

The difference between the 2016 Reserva and the regular Hacienda Monasterio (the wine labelled as Crianza in the past), is that they select the grapes from the parts of the vineyard where there is more limestone in the soil. It's mostly Tinta del País (a.k.a. Tempranillo) with 20% Cabernet Sauvignon, and it fermented in stainless steel with indigenous yeasts, then matured for 20 months in French barriques, 40% new. The oak is perfectly integrated, and the wine has an impressive nose with more red than black fruit, denoting freshness. It's quite polished and has very elegant tannins. This is a superb vintage for this bottling—the Cabernet Sauvignon is very integrated with the Tempranillo and complements it. It's powerful but has terrific balance and great finesse. This is my favorite vintage of the Reserva. It's a modern version of the 1996, a wine that I'm very fond of. It's the idea that I have of a wine from Ribera del Duero. Bravo! 30,000 bottles were filled in August 2018.

Tim Atkin:

This superb Reserva from the textbook, cooler climate 2016 vintage is one of the best young wines I have ever tasted from Carlos de la Fuente and Peter Sisseck. Marrying Tinto Fino with 20% Cabernet Sauvignon, aged in 40% new wood, this comes from a parcel with a very high limestone content, which adds freshness on these warm slopes. Scented, graceful and refined, it has cassis and blackberry fruit, graceful tannins, subtle wood and a long, tapering finish. Exceptional winemaking. 2023-32