Dominio de Anza El Rapolao 2022
Description
Un rouge super cool fait avec le cépage emblématique du Bierzo, le Mencía. Celui-là vient d'un des vignobles les plus connus et réputés de la région, la Finca El Rapolao.
C'était un bout de terrain dont personne ne voulait parce que les raisins sont plus difficiles à mûrir, vu que le soleil n'arrive pas le matin, il commence à briller à partir de midi, et quelques heures après l'après-midi, la montagne de Corullón, qui est juste en face, fait qu'il y a de l'ombre.Moins de mille bouteilles sur le marché de l'un des trésors viticoles de notre pays. 
Fiche technique
Dégustation
Vignoble et élaboration
L'avis des experts
The 2022 Dominio de Anza Finca El Rapolao fermented in three separate parts, as he harvested (earlier) over three different times. He only used an average of 20% full clusters (but different percentages depending on the different zones of the vineyard. It has a moderate 12.8% alcohol and a sensation of harmony, elegance and freshness on the palate that is remarkable for the very warm year. In this warm vintage, he aged the wine in three 500-liter barrels for a little under one year. It has very fine, chalky tannins. 1,930 bottles produced. It was bottled in September 2023.
A really lovely Bierzo that’s fluid yet firm and serious, and extremely drinkable. Wild berries, Morello cherries, white pepper, dried herbs and a touch of iodine. Some whole bunches? Sappy and full-bodied thanks to the intensity of fruit and the structure, which is built from stacks of stony, assertive tannins. Long, really succulent and tight-grained. Needs two more years to come around. - Zekun Shuai, Senior Editor.
Millésimes: 2022 2021 2020 2019
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Espectacular, que finura!